Dan primirja u Parizu, Makron pozdravio Mišićevog praunuka

Foto: Tanjug (Zoran Stanić)

PARIZ: Francuski predsednik Emanuel Makron označio je 11. novembra početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka, a na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključučujući i više zastava Srbije.

Foto: Tanjug (Zoran Stanić)

Srpske zastave nosili su potomci ratnika iz Prvog svetskog rata, a među njima je bio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik, prenele su beogradske Novosti.

Obilazeći barjaktare i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalima koji su nosili srpsku i druge zastave, a koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali zastavicama i došli na ceremoniju i da pozdrave predsednika, penosi AP.

Makron je 11. novembra ujutru najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de Gol Etoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*