Deca koja su imala kovid žale se na nesanicu, zamaranje, preskakanje srca

(foto Piksabej)

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da se u toj ustanovi prati stanje 35 dece koja su imala najtežu formu kovida 19, ali da sve ukazuje da kod dece nema težih posledica bolesti, kao što je to slučaj kod odraslih.

Vukomanović je za televiziju Prva izjavio da se ipak i deca koja su prebolela kovid19, čak i „asimptomatski”, žale na „nesanicu, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca, veoma jako zamaranje, neke neodređene bolove u mišićima”, koji mogu da traju i do šest meseci nakon oporavka od infekcije.

On je rekao da se u tom slučaju „savetuje postepeno povećanje fizičke aktivnost i uzimanje vitaminske terapije”, a ako se takvo stanje produži više od šest meseci da se obrate lekaru, prenosi Beta.

Vukomanović je naveo da se koronavirus menja i da je mlađa populacija sve više ugrožena, iako ostaje trend da je bolest uglavnom „asimptomatska” kod dece i mladih, ali da je „potencijal transmisije od dece ka drugima značajan razlog za vakcinaciju”.

Prema njegovim rečima u Institutu za majku i dete nije bilo problema sa medicinskim radnicima oko vakcinacije protiv korona virusa, 85 odsto zdravstvenih radnika je vakcinisano, a oko 20 odsto njih je prebolelo kovid 19.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*