Delegacija Evropskog šumarskog instituta u Novom Sad povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu

FOTO:BALKANTV
Povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Svečanoj sali Gradske kuće delegaciju Evropskog šumarskog instituta.
Svake godine Evropski šumarski institut organizuje godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog instituta.  Ove godine čast da organizuje ovaj događaj pripala je gradu Novom Sadu i ostalim partnerima. Tim povodom obratio se gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
FOTO:BALKANTV
Održavanje ove prestižne konferencije za nas je od izuzetne važnosti, istakao je Đurić. Drago mi je da nosimo titulu Evropskog grada šuma i da jubilej 30 godina postojanja Evropskog šumarskog instituta upravo obeležavamo u Novom Sadu. Nadam se da će biti održani sadržajni sastanci i da će konferencija biti sa dobrim zaključcima koje ćemo u budućnosti i primeniti u praksi, izjavio je gradonačelnik.
Grad Novi Sad dobitnik je prestižne titule pored gradova kao što su Barselona, Prag Sankt Peterburg i mnogi drugi gradovi.
Iz dana u dan puno ulažemo u zelenu infrastrukturu, povećanje kvaliteta životne sredine, a takođe i u kvalitet života naših sugrađana. Po proceni imamo 38 odsto urbanog dela grada Novog Sada pod zelenilom.
Đurić je podsetio da je Novi Sad tokom 19. i 21. jula pogodilo nezapamćeno nevreme koje je pričinilo veliku štetu.
Više od 5.000 stabala je oboreno ili je slomljeno a u jednom danu u prirodnom dobru Begečka jama ostali smo bez nekoliko hektara površina koje su bile pod šumom i to je nešto što moramo u budućnosti da obnovimo, rekao je Đurić.
Formirali smo radnu grupu koja je sastavljena od stručnjaka i očekujemo da ove godine tokom jeseni grad Novi Sad ima jednu veliku akciju sanacije celokupnog zelenog fonda koji je uništen na teritoriji grada, zaključio je Đurić.
Dr Robert Masar, direktor Evropskog šumarskog instituta uručio je nagradu gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću.
Direktor JP Vojvodinašume Roland Kokai istakao je da je pre 210 godina počelo plansko pošumljavanje Deliblatske peščare. On je rekao i da je Obetska Bara proglašena za specijalni rezervat prirode od strane bečkog Dvora i to je bio drugi specijalni rezervat prirode posle Jeloustona iz Amerike.
Svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra.
Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.
IZVOR:BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*