Deo opozicije: Projekat Rio Tinta mora biti obustavljen

BEOGRAD: Više opozicionih stranaka i pokreta negodovali su danas ispred Predsedništva Srbije zbog jučerašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima kompanije Rio Tinto u vezi sa istraživanjem i ekspolatacijom ruda u Srbiji, uz poruku da taj projekat mora biti obustavljen.
1
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Na Andrićevom vencu su se okupili predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta Dveri, Narodne stranke, Pokret Oslobođenje, Pokreta Slobodne Srbije i još nekoliko udruženja.

Boško Obradović ocenuje da to što se opozicija okupila posle duže vremena pokazuje da je tema alarmantna, te da je, po njemu, susret Vučića sa predstavnicima Rio Tinta „ogolio suštinu“ da je predsednik „glavni sponzor“ dolaska te kompanije.

„Ugovor sa Rio Tintom o otvaranju rudnika u Srbiji potpisala je ova vlast, a jučerašnji susret vidite da vlast i dalje gura ovu kompaniju koja svuda gde je poslovala u svetu iza sebe ostavila pustoš. Dosta nam je toga da država podržava strane kompanije koje dolaze u Srbiju i donose prljave tehnologije“, rekao je Obradović.

Ivana Parlić iz Narodne stranke kaže da opozicija projekat ocenjuje kao „akt veleizdaje“, i da ni predsednik niti je bilo ko drugi ovlašćen da sklapa dogovore sa kompanijama koje nameravaju da raskopaju Srbiju.

Ona je najavila „niz aktivnosti i sudske postupke koji, kako kaže, obuhvataju sve učesnike projekta Rio Tinto, pre svega predstavnike vlasti – Anu Brnabić, Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vučića, članove Radnog tela koji ima za cilj da ubrza projekat .

Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde tvrdi da se na 20 lokacija planira istraživanje ruda litijuma, te da je reč o trouglu Loznica-Vranje-Zaječar, i da obuhvata preko 22.000 kilometara kvadratnih, navodeći da kompanija Rio Tinto nigde u Evropi mije otvoroila svoje rudnike „jer im niko nije dozvolio“.

„Tamo su vlasti svesne posledica. Zorana Mihajlović kaže potencijal je 200 milijardi, a kolika će šteta da bude? Pa pet puta veća“, rekao je Radošević koji tvrdi da je sve u vezi sa kompanijom Rio Tinto i njihovim projektom netransparentno.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*