Deo opozicije u naredna dva dana sa posrednicima iz EP

BEOGRAD –

U naredna dva dana u sedištu delegacije Evropske unije u Beogradu održaće se onlajn sastanci dela opozicije sa evropskim poslanicima koji posreduju u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Pozivnicu upućenu strankama potpisali su evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, a prvi koji će se sa njima sastati je Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Među onima koji će razgovarati sa strancima su i Nova stranka, SDS, Pokret slobodnih građana, Stranka moderne Srbije, Dveri, Dosta je bilo, DS, Narodna stranka.

narodna, skupstina, republike, srbije, skupstina, srbije

EPA-EFE (Andrej Cukic)

Predsednik SSP dragan Đilas je za Tanjug potvrdio da će se sutra biti u sedište delegacije EU, a u saopštenju je poručio da je njegova poruka jasna – “da nema i neće biti trgovine i pogađanja sa režimom oko prava građana da slobodno izaberu vlast na svim nivoima, uz istinito informisanje, bez pritisaka, ucenjivanja birača i izbornih zloupotreba”.

“Stranka slobode i pravde učiniće sve da do promena dođe mirnim putem, na izborima, ali nema i neće biti bilo kakve trgovine i toga Aleksandar Vučić i međunarodni posrednici moraju biti svesni”, naveo je on.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić rekla je za Tanjug da za tu stranku jedino razgovor uz posredstvo predstavnika EU ima smisla.

“Bitno je podsetiti da je EP inicirao međustranački dijalog. Svi drugi formati se mogu tumačiti kao već ustaljeni pokušaji režima da paralelnim procesima obesmišljava ono što ih na bilo koji način ugrožava”, rekla je Rakić i ocenila da bi bilo dobro da se dijalog ubrza, ali je svakako najbitniji ishod.

“Verujemo da ćemo se uz posredstvo evropskih partnera izboriti za prihvatljive izborne uslove, jer se zalažemo za to da se preko potrebne promene u Srbiji dese na izborima, a ne neki drugi način”, rekla je Rakić.

Grupacija sastavljena od jedanaest organizacija, među kojima je i Nova stranka, takođe u sredu 5. maja ide na sastanak sa evroparlamentarcima, a predsednik Nove Aris Movsesijan pretpostavlja da će taj sastanak biti uvod u dalje razgovore i nada se da će čuti mišljenje o mogućnostima za implementaciju predloga koje su dostavili.

“Insistiraću na tome da vlast mora javno da konstatuje da postoje problemi sa izbornim uslovima jer celokupan proces dijaloga gubi smisao ako oko toga nemamo konsenzus. To je ono što bih smatrao dobrim početkom nastavka dijaloga”, rekao je Movsesijan za Tanjug.

Predsednik Dveri Boško Obradović koji će konsultacije sa posredničkom misijom imati u četvrtak 6. maja, kaže da su njegova očekivanja da se dijalog između vlasti i opozicije ubrza i završi što pre, najbolje do juna, kako bi, kaže, ostalo šest do devet meseci do prvih sledećih izbora za sprovođenje dogovorenog, a pre svega oslobađanje medija za glas opozicije.

“Nama je svejedno kojim kolosekom ćemo pre do toga doći. Nismo optimisti jer se dijalog na oba koloseka stalno odlaže, ali ćemo učestvovati na oba mesta dok vidimo da ima smisla. Što je do nas dali smo maksimalan konstruktivan doprinos. Sad je delegacija EP i naša vlast na potezu”, rekao je Obradović za Tanjug.

U sedište delegacije EU, istog dana kada i Dveri, ići će i predstavnici Narodne stranke, a Vuk Jeremić je uoči sastanka ponovio da se ta partija zalagala da opozicija nastupi jedinstveno i da bude predstavljena sa dva stručna pregovarača, ali da do dogovora nije došlo.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura ocenjuje da evroposlanici “bojkot opoziciji” daju prednost i da zato, kako kaže, prve sastanke organizuju sa njima i očekuje da uskoro svi učesnici dobiju svoje termine.

Macura očekuje da se najpre analizira postignuto iz prethodne runde razgovora, a da se zatim nastavi u pravcu otvaranja novih pitanja koja još nisu rešena, primera radi, pravljenje jasne razlike između kandidovanja lista grupa građana i stranaka, finansiranje kampanja, jednak prostor u svim medijima za sve, učešće osoba sa invaliditetom u izbornom procesu…

Na pitanje zbog čega ranije nije došlo do razgovora sa evroposlanicima, Macura misli da su posrednici očekivali, a pojedini su, kaže, čak i radili na tome da se socijaldemokratski deo opozicije ujedini, a kako se to nije dogodilo, bilo je besmisleno dalje odlaganje.

SMS je jedna od stranaka koja je izrazila želju da učestvuje u oba dijaloga, sa i bez evroposlanika, a Macura, odgovarajući na pitanje koji bi dijalog mogao da iznedri bolje uslove, odgovarala da pretpostavlja da će dijalog bez posredovanja EP biti efikasniji, jer u njemu direktno učestvuje i predsednik države i najveće stranke Aleksandar Vučić koji neke izmene može odmah da garantuje.

“To je bilo očigledno i tokom prvog susreta, učesnici su bili u temi, veoma fokusirani na postizanje dogovora, prilično realnih zahteva, dok je ton pojedinih učesnika bio iznenađujuće miran i pitom”, rekla je Macura za Tanjug.

Očekuje se da međunarodni posrednici 7. maja obaveste predsednika parlamenta Ivicu Dačića o razgovorima koje su obavili sa delom opozicije koja je van skupštine, ali pre toga i sa parlamentarnim strankama, kako bi se precizirali detalji o nastavku dijaloga.

Dačić je ranije danas ocenio da se nastavak razgovora uz posredovanje ne može očekivati pre juna, a da će se dijalog u prisustvu predsednika Vučića nastaviti nakon uskršnjih praznika.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*