Direktor berlinske laboratorije: Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život

Foto: Pixabay, ilustracija

Dok ne bude vakcine protiv virusa korona život neće biti normalan, kaže za RSE profesor dr Andrej Trampuz, direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti na „Charité – Universitätsmedizin“ u Berlinu, jednoj od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi.

Foto: Pixabay, ilustracija

On upozorava da ako bi se posle vrhunca pandemije otvorio prostor za normalan život, kao što je bio i ranije, onda bi ona opet buknula, jer je sada inficirano manje od jednog procenta svetskog stanovništva, što znači da ne postoji kolektivni imunitet.

Moći će da se ide na posao ili okuplja u manjim grupama, ali većih događaja ove godine neće biti. I ovi manji skupovi će verovatno biti ili sa maskama ili sa distancom. Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život„, smatra doktor Trampuz. ​

Prema njegovim rečima, u ovoj pandemiji su naučene lekcije, pa će se svet bolje pripremiti za sledeću „koja će sigurno doći“.

Povodom raznih teorija zavere, dr Trampuz ističe da nijedan čovek nije toliko inteligentan da napravi takav virus.

Kako je naveo u razgovoru za RSE do vrhunca pandemije u evropskim državama još nije došlo, osim u Italiji.

To znači da će biti još gore, pa su zbog toga neophodne još intenzivnije mere kao bi se smanjio prenos virusa u populaciji. Vidimo nove infekcije svaki dan, tako će dve nedelje kasnije biti više pacijenata u bolnicama i deset odsto njih zahteva intenzivnu terapiju. To znači da će biti vrlo napeto još sigurno mesec dana„, navodi dr Trampuz.

Ocenjuje da je smrtnost u Nemačkoj najniža zahvaljujući kvalitetnom zdravstvenom sistemu koji ima sve potrebne kapacitete.

Razgovor u celosti pročitajte na sajtu RSE.

Autor: RSE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*