Direktori škola tuženi jer su insistirali na maskama?

epa08340344 An empty classroom at the secondary school in Izel, Belgium, 03 April 2020. As the two weeks of Easter holidays (or officially spring holidays) approach, school have no plans to reopen after the holidays. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/JULIEN WARNAND

BEOGRAD –

Direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama, navodi Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ u autorskom tekstu koji je preneo Blic.

Ona navodi da je reč o „hitroj reakciji javnog tužioca, na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola“.

skola, skole, ucionica, skolske, klupe, djaci, prosveta, obrazovanje

EPA-EFE (Julien Warnand)

Vojvodić Mitrović u tekstu pod naslovom „U jurišu na apsurd…“ navodi da je hitra reakcija tužioca „poslednji u nizu slučajeva koji paradigmatski slikaju neuravnotežen odnos državnog aparata prema obrazovnom sistemu“.

„‘Neka rade svoj posao!’ – reći ćete vi, misleći i na direktore i na tužilaštvo i tu ćemo se lako složiti. Ali, predmet ove tužbe oblikovan je upravo na temelju apsurda: direktori više od 300 (tri stotine, dobro ste videli) osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama“, piše ona i dodaje:

„Ima li u ovom trenutku, kada se čitav svet, ne samo Srbija, suočava sa najsnažnijim udarom pandemije, ičeg besmislenijeg i nepotrebnijeg od pozivanja i saslušavanja preko 300 direktora koji nisu ni propisali epidemiološke mere zaštite, već su bili u obavezi da ih sprovode, zajedno sa učenicima i zaposlenima? A na pomisao koliko je to uzaludno trošenje energije, vremena (naročito tužilaštva!) kao i budžetskih sredstava za finansiranje sudskih procesa, koliko je to nepotrebnih izlaganja riziku zaraze – izvesna je jedino: glavobolja“, navodi članica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Nije precizirala predsednik kojeg policijskog sindikata je podneo tužbu, sa kojim obrazloženjem i koji tužilac je, kako kaže, hitro reagovao“.

Bjelanović: Šokiran sam zbog krivične prijave

Direktor Zemunske gimnazije u Beougradu Miloš Bjelanović kaže da je šokiran nakon što je protiv njega i još oko 300 direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu podignuta krivična prijava, sa obrazloženjem da su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske.

“Ja sam i dan-danas u šoku. Da radite nešto po zakonu, apsolutno primenjujući sve predložene mere, da učinite sve kako biste zaštitili živote i učenika i zaposlenih i nakon toga dobijete krivičnu prijavu…“, rekao je Bjelanović za RTS.

Za sada su izjave dali direktori škola iz Zemuna i sa Savskog venca, navodi javni servis.

„Kad smo čuli da su zemunska policija i ona sa Savskog venca počele da postupaju, pozvao sam moje prijatelje na Voždovcu i na Novom Beogradu, gde još nije krenulo, ali očekujemo da krene. Odmah smo reagovali, u toku jednog dana, zatražili smo i dobili prijem kod našeg ministra“, navodi Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije.

Na pitanje Trećem tužilaštvu kako je došlo do ove paradoksalne situacije i da li je Tužilaštvo moglo da odbaci krivičnu prijavu kao neosnovanu, budući da direktori samo poštuju Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, u Tužilaštvu navode da najpre moraju da prouče predmet kako bi dali adekvatan odgovor.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*