Hrvatska menja zakon o izvršenju: Nema izbacivanja na ulicu od novembra do aprila

Hrvatski ministar Ivan Malenica istakao je da se izmenama i dopunama zakona o izvršenju štiti dostojanstvo i uspostavlja ravnoteža između dužnika i poverioca.

 

Hrvatska menja zakon o izvršenju: Nema izbacivanja na ulicu od novembra do aprila

Foto: Ilustracija
Predstavljajući zastupnicima zakonske izmene, Malenica je rekao kako će se njima uravnotežiti i unaprediti postojeći sistem, da će se postupci sprovoditi brže, jeftinije i ekonomičnije, istovremeno štiteći prava dužnika kome se pleni imovina i poverioca, prenosi Index.hr.
Krajem oktobra bilo je 247.000 građana koji nisu podmirili dospele neizvršene obaveze, što je blago povećanje u odnosu na kraj marta, kada ih je bilo 238.000, naveo je ministar.
Uzimajući u obzir da je pojavom epidemije došlo do smanjenja privredne aktivnosti, koje dovodi do gubitka radnih mesta i smanjenja platežne moći, bila je nužna zakonodavna intervencija da se zaštiti dostojanstvo dužnika uz zadržavanje načela proporcionalnosti između interesa dužnika i poverioca„, kazao je Malenica.
Novina je u izmenama Ovršnog zakona uvođenje elektronske komunikacije između učesnika. Predlaže se da se plenidbeni postupak na osnovu verodostojne isprave pokreće podnošenjem elektronskog predloga preko informacionog sistema javnom beležniku, koji predloge dodeljuje javnim beležnicima ravnomerno prema abecednom redu.
Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravosnažnosti i izvršenju. Ona se više ne bi izdavala na zahtev izvršitelja, već je javni beležnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne primi prigovor dužnika.
Deložacije se neće provoditi od 1. novembra do 1. aprila, a povećava se i iznos glavnice za koju se plenidba nad nekretninom ne može pokrenuti, s 20.000 kuna na 40.000 kuna.
Krug primanja izuzetih od plenidbe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok.
Autor: Index.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*