Đorđević: Mladi odlaze zbog boljih plata, cilj je da ih zadržimo

Фото: Tanjug

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za zaustavljanje ekonomskih migracija. Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi za RTS da je cilj Strategije da mladi ostanu da žive u Srbiji, da se vrate oni koji su otišli iz zemlje, ali i da se u Srbiju privuku stranci koji bi ovde živeli i radili.

Foto: Tanjug

Zoran Đorđević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da mladi odlaze iz Srbije zbog bolje plaćenog posla, boljih uslova rada, sigurnosti posla i mogućnosti da se neko usavršava i napreduje u svom poslu.

Dodaje da je cilj Strategije da ta negativna ekonomska migracija bude zaustavljena –  da mladi ostanu da žive u Srbiji, da se vrate oni koji su otišli iz zemlje, ali i da se u Srbiju privuku stranci koji bi ovde živeli i radili.

Kako navodi Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. nije namenjena da u ovom trenutku da nekome argumente da ostane u Srbije već, kako kaže, sadrži sve ono što država treba da uradi, načine na koje treba da deluje kako bi ta negativna ekonomska migracija bila zaustavljena.

„Strategija je dokument koji je predvideo jedan opšti i šest posebnih ciljeva koji mi kao država treba da postignemo. Opšti cilj je stvaranje privrednog i društvenog ambijenata koji će da uspori eknomske migracije, zatim da omogući bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca različitih profila koji bi želeli da rade ovde u Srbiji“, objašnjava Đorđević.

Dodaje da izgradnja i jačanje innstitucionih kapaciteta, unapređenje uslova života rada, promena i usklađivanje sistema obrazovanja, unapređenje saradnje sa dijasporom stvaranje uslova za praćenje ekonomskih migracija i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama, predstavljaju posebne ciljeve.

Ocenjuje da to neće moći ni lako ni brzo da se sprovede, ali je naveo da Srbija mora da ima hrabrosti i vere da to može da se uradi.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*