Đukanović potpisao sporni zakon uprkos žestokim protestima, Crnom Gorom odjekuju zvona za upokojene

(AP Photo/Risto Bozovic)
PODGORICA –

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, objavila je RTCG.

Posle incidenata u Skupštini Crne Gore, glasovima vladajuće koalicije i SDP usvojen je taj akt.

Poslanici Demokratskog fronta pozvali su ranije danas Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

(AP Photo/Risto Bozovic)

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Episkopi o zakonu

Sednica Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) Crne Gore počela je nešto iza 13 sati danas u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, povodom usvajanja „diskriminatorskog“ Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Sednici prisustvuju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, prenosi RTCG.

U nedelju, 29. decembra, u osam sati arhijereji će služiti liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, posle koje će biti pročitano i saopštenje sa sednice Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, saopštila je Mitropolija.

Mitropolija je obavestila u petak popodne sveštenstvo, monaštvo i narod ovih eparhija da će se zbog izglasavanja zakona na svim hramovima, na svaka dva sata, zvoniti zaupokojena zvona do Božića i da će posle večernjih službi biti služen moleban Bogorodici koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu.

U skupštinskoj sali, pošto je usvojen predlog zakona u načelu, došlo je do teških incidenata posle kojih su svi poslanici Demokratskog fronta uhapšeni, podseća RTCG.

Strategija odbrane pravoslavnih hramova u Crnoj Gori – odbori i bratstva za odbranu u svakom mestu

Mitropolija crnogorsko-primorska (MPC) napraviće do Badnjeg dana strategiju odbrane hramova SPC, nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi veroispovesti i uverenja, čijom primenom bi mogla biti dovedena u pitanje imovina Mitropolije, pišu podgoričke Vijesti.

„Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vernici. Do Badnjeg dana znaće se sve“, rekao je za taj list sagovornik iz MCP-a.

Episkop budimljansko-nikšicki Joanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao je vernike da se u mestima u kojima stanuju formiraju „odbori i bratstva za odbranu svetinja“.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na „važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu“, navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi veroispovesti.

Demokratski front će ubuduće aktivnosti usklađivati sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića, rečeno je „Vijestima“.

Demokratski front pozvao Đukanović da vrati zakon Skupštini, Amfilohija da ne dozvoli Đukanoviću paljenje Badnjaka

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, pozvao je danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne donese ukaz o Zakonu o slobodi veroispovesti, već da ga vrati ponovo Skupštini, kako bi se uklonili njegovi nedostaci i doneo nov zakon.

„Verujem da će biti dovoljno pameti u Crnoj Gori da se dođe do rešenja“, kazao je Mandić na konferenciji za novinare u Skupštini Crne Gore, navodeći da veruje da 100.000 građana može da izvrši pritisak da Đukanović ne potpiše zakon.

On je poručio, prenose Vijesti, da Demokratski front nastavlja narednih dana sa snažnim pritiskom na crnogorski režim, „da se promeni ono što je na siledžijski način usvojeno suprotno većinskoj volji građana“.

Mandić je rekao da će naložiti predsednicima opštinskih odbora da pozovu kolege iz opštinskih odbora drugih partija opozicije da se dogovore o protestima u svim opštinama.

Poslanik DF-a Milan Knežević je zatražio od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da ne dozvoli da Đukanović, „koji je ateista“, naloži badnjak ispred Cetinjskog manastira, kako se moglo čuti u Skupštini.

Poslanik Milun Zogović je kazao da nema popuštanja i da se „stvar mora isterati do kraja“.

Mandić, Knežević i Zogović pušteni su na slobodu jutros oko tri sata, iako im je sinoć, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, određeno zadržavanje do 72 sata.

Mandić i Knežević su bili uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Zogović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, naveli su crnogorski mediji.

Mitropolit sa ambasadorom Srbije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razgovarao je danas na Cetinju sa novim ambasadorom Srbije u Podgorici Vladimirom Božovićem o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Mitropolit Amfilohije i Božović razgovarali su i o drugim aktuelnim temama važnim za život Crkve i naroda, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Božović je akreditive predao u petak i tako zvanično stupio na ambasadorsku dužnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*