Đukanović: Zloupotrebama vere žele da sruše Crnu Goru

Milo Đukanović Foto: Beta/AP/Hektor Pustina

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se zloupotrebama verskih osjećanja gradjana želi srušiti Crna Gora i pozvao gradjane da ne budu deo tog „ludačkog pokreta“ i odbacio ocene da se Zakon o slobodi veroispovesti donosi zarad valorizacije turističkih objekata.

Milo Đukanović Foto: Beta/AP/Hektor Pustina

On je, na sednici Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Titvu, poručio gradjanima da ne dozvole da se njihova verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora.

On je, kako se navodi u saopštenju, pozvao građane da ne dozvole da budu deo „tog ludačkog projekta“.

„Mi imamo vrlo jasnu nameru, a to je da obezbedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda veroispovesti“, kazao je Đukanović povodom Zakona o slobodi veroispovesti i protesta i litija koje organizuje Srpske pravoslavna crkva.

On je kazao da je Zakon pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. „I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve“, rekao je Đukanović.

On se osvrnuo i na, kako je rekao, drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti a koja se odnosi na tvrdnje da neko želi da turistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

„To je smešno i bedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili od crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanja verskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji“, izjavio je Đukanović.

Kako navode iz DPS-a, Đukanović je komentarisao i „manipulaciju koju često u javnosti plasiraju predstavnici SPC i njima bliske opozicione stranke, a to je da se želi uzeti imovina od SPC i dati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori“.

„O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove“, rekao je on.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*