Đurić: Sa državama Afričke unije ne delimo samo istoriju, već nas veže i zajednička budućnost

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić, zajedno sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić i ambasadorom Kraljevine Maroka u Srbiji, kao doajenom Grupe ambasadora afričkih zemalja i šefova misija u Beogradu, Nj.E. Mohamedom Aminom Belhažom, otvorio je danas svečanu ceremoniju obeležavanja Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike, u Palati Srbija.

Ministar Đurić je ukazao da mu je velika čast da se obrati u godini u kojoj se obeležava 61. godina od začetka Afričkog ujedinjenja, od početka procesa stvaranja afričkog jedinstva, kojem je Srbija davala podršku od samog nastajanja.

„Na početku mandata nove Vlade želim da prenesem svim okupljenima da smo dobili jasnu instrukciju i usmerenje od najvišeg državnog rukovodstva da pojačamo rad na unapređenju odnosa sa bratskim i prijateljskim državama Afrike. Sa državama Afričke unije ne delimo samo istoriju, već nas veže i zajednička budućnost u kojoj ćemo da rastemo i razvijamo se zajedno“, rekao je šef srpske diplomatije.

„Imao sam čast da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavljam Srbiju na upravo završenom zasedanju Generalne skupštine UN, na kome je zemlji koju predstavljam pokušano da se stvaranjem negativne političke kampanje stavi žig genocida i sramote. Želim da zahvalim afričkim državama zbog činjenice da je 37 od 54 afričke zemlje odbilo da podrži rezoluciju“, naglasio je Đurić i dodao da Srbija neće zaboraviti ko su joj bili prijatelji.

Đurić je ocenio da smo ponosni što može da ugostimo svoje prijatelje iz Afrike u zemlji koja je više nego udvostručila svoj bruto društveni proizvod za manje od jedne decenije i koja im otvara svoja vrata za izložbu EKSPO 2027, na kojoj želimo da vidimo najveći mogući broj afričkih država.

Istakao je da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa afričkim zemljama koje je započela nekadašnja Jugoslavija i da će se sa tim prijateljstvom nastaviti.

„Program Svet u Srbiji, u okviru kojeg studenti iz velikog broja afričkih zemalja dolaze na studije u Beograd, Niš, Kragujevac i druge akademske centre u Srbiji, jedan je od zaloga za izgradnju mostova između naših društava i naših zemalja“, ocenio je ministar.

Istakao je da će Srbija nastaviti sa programima obrazovne, kulturne i ekonomske saradnje, u duhu tradicionalnih odnosa koje postoje, te da na našu zemlju mogu da gledaju, kao na ulaznu kapiju u Evropu i na širi evro-mediteranski prostor.

Predsednica Narodne skupšine Ana Brnabić je rekla da joj je zadovljstvo što prisustvuje obeležavanju Danu Afrike u Srbiji, te prenela zahvalnost predsednika Vučića za ogromnu hrabrost koju su afričke zemlje pokazale prilikom glasanja na Generalnoj skupštini UN.

 „Kao što je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao, od 54 države, čak 37 je stalo uz Srbiju juče u UN. To je blizu 70 procenata, jer su prepoznali da je ova rezolucija suprotna ustavu BiH, da je stvarana u tajnosti, bez ikakvih konsultacija, bez transparentnosti i bez želje za dogovorom, koji bi doprineo pomirenju, umesto toga oživljava stare rane“, istakla je Brnabić.

Dodala je da želi da zahvali i državama Afrike koje pružaju poštovanje teritorijalnog integriteta i suverenita Srbije i naglasila da 43 zemalja poštuje to.

„Čak 43 države Afrike, dakle 80 procenata svih država na afričkom kontinentu, čvrsto stoje uz Srbiju u poštovanju osnovnog principa međunarodnog prava i Povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država. Ova podrška nam je od neprocenjivog značaja, ali je važno da naglasim da je ova podrška ključna za stabilnost i mir u svetu, jer bez poštovanja principa međunarodnog prava svetom bi vladao samo i isključivo pravo jačeg i to afričke države znaju možda bolje od bilo kog drugog na svetu“, naglasila je Brnabić.

Predsednica Skupštine je rekla da je 31 zemlja afričkog kontineta bila uzdržana, dok je protiv rezolucije glasalo šest zemalja.

Ambasador Belhaž ukazao je da se danas proslavlja i odluka Republike Srbije iz 2017. godine da 25. maj proglasi Danom prijateljstva Srbije sa narodima Afrike, što svedoči o čvrstim i istorijskim vezama prijateljstva Beograda i afričkog kontinenta. To prijateljstvo, prema rečima ambasadora, zasnovano je na međusobnom poštovanju i neprocenjivoj podršci koju je bivša Jugoslavija pružila brojnim afričkim zemljama u njihovoj borbi za okončanje kolonijalizma i izgradnji svojih nacija i, naravno, plemenitim principima i vrednostima Pokreta nesvrstanih.

Govoreći o prirodnim bogatstvima afričkog kontinenta, ambasador Belhaž ocenio je da su ljudi najvažniji reusurs, te da je zbog toga Afrička unija ovu godinu proglasila Godinom obrazovanja, sa temom „Obrazujte Afrikanca koji odgovara 21. veku“: Izgradnja otpornih obrazovnih sistema za širi pristup inkluzivnom, doživotnom, kvalitetnom i relevantnom obrazovanju u Africi“.

Istakao je da Afrika u tom pogledu računa na podršku prijateljskih zemalja kao što je Republika Srbija, uzimajući u obzir da koreni obrazovne saradnje između Srbije i Afrike nedvosmisleno sežu još iz vremena Pokreta nesvrstanih, kada je bivša Jugoslavija pokrenula brojne programe stipendiranja studenata iz Afrike, tokom 1960-ih i 70-ih godina.

Dani Afrike obeležavaju se u dan sećanja kada su šefovi 32 nezavisne države afričkog kontinenta u Adis Abebi potpisali povelju kojom je stvorena Organizacija afričkog jedinstva, koja je prerasla u organizaciju Afrička unija.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*