Dmitrović zahvalio Palmi što sprovodi mere za ublažavanje demografskog pada

Izvor: Ministarstvo za brigu o porodici

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović ocenio je u Jagodini u ponedeljak da u narednom peridu mora da bude povedeno više računa o odumiranju srpskog sela.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović bio je danas u radnoj poseti Jagodini gde se sreo sa predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom. Tema sastanka bila je primena mera pronatalitetne politike u Srbiji i Jagodini i unapređenje života građana u cilju očuvanja porodice kao najznačajnijeg društvenog zadatka, kao i nov set mera koje će biti ugrađene u Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Dmitrović je kazao da je tokom godinu dana koliko je na poziciji ministra za brigu o porodici i demografiju zajedno sa svojim saradnicima ali i u saradnji sa Vladom Republike Srbije uložio veliki trud u rad na poboljšanju populacione politike u našoj zemlji. Tim povodom, obišao je preko 110 lokalnih samouprava i razgovarao sa predstavnicima opština o problemima i načinima borbe protiv demografskog pada koji ne beleži samo Srbija već i cela Evropa. Rezultat terenskog rada i zaključci koji su iz njega proizašli dovešće do seta mera kojima je cilj da se ublaži demografska loša slika. Neke od tih mera, kako je rekao ministar, već je izneo predsednik Vučić, a o nekima se još uvek razgovara.

Mistar je istakao kako je Jagodina jedna od retkih opština za koje može da kaže da je u potpunosti zadovoljan kako izlazi na kraj sa demografskim izazovima. On je podsetio da je Jagodina pre 17 godina ušla u borbu sa demografskim problemom i da ga rešava ga na dobar način: kroz podršku porodiljama, porodicama i svim građanima merama od kojih su neke nezavisne od republikčkih.

Dmitrović je kao jedan od ključnih problema koji bi trebalo da se rešava u ratu protiv „bele kuge“ naveo zamiranje sela. Razlog za to, kako je rekao, leži u nekontrolisanoj histeriji uvoza sa kojom srpski seljak ne može da se bori na ovom tržištu. Tako se suočavamo sa zapuštanjem domaćinstava, njegovim oslabljivanjem, na kraju sa zaključavanjem, stavljanjem katanca na vrata. „Mi demografsku bitku ne možemo dobiti u gradovima, već u ruralnim ili prigradskim naseljima, ne u soliterima. Da bismo popravili demografsku sliku moramo da imamo porodice sa bar troje dece, a to nije izvodljivo u stanovima od 50m2. Sve je lakše tamo gde postoji desetak ari zemlje, tamo je lakše podizati decu i širiti porodicu“, kazao je ministar. On je skrenuo pažnju na to da su saopštene mere samo deo kompleta mera koje će biti definisane u najskorijem periodu, a neke od njih kao što je davanja 300 000 dinara za prvorođeno dete počinju da se primenjuju od 1. januara 2022. Ministar je naglasio i da se očekuje kako će mera: 20 000 evra za stan dati jako dobre rezultate i podsetio je da ovaj novac ima jednu vrednost u Beogradu a još veću u manjim mestima.

„Rešenje demografije je pitanje svesti i zdravog sistema vrednosti koji moramo vratiti. Porodice sa najviše dece su one koje su slabijeg materijalnog stanja. To su porodice koje ne biraju još jedan stan, već još jedan život, to su porodice koje vole decu, kojima su deca smisao života“, zaključio je Dmitrović.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma na sastanku je upoznao ministra sa merama koje su na snazi u Jagodini i kojima se ova lokalna samouprava bori protiv „bele kuge“. Od 2004. godine svako dete koje se rodi, naveo je Marković, dobija 1200 evra, te je sedam godina posle početka takve mere došlo do potrebe da se poveća broj prvih razreda u školi. Jagodina radi i na povećanju broja obdaništa i na njihovoj rekonstrukciji, za svako četrvto dete i svako naredno, opština izdvaja po 200 evra do punoletstva. Mnoge đake, studente, lekare i poljoprivrednike nosioci vlasti u Jagodini nastoje da vode na odmor i to iz svojih sredstava kao lokalne samouprave ili sredstava dobijenih od donatora. U borbi za bolju demografsku sliku, naglasio je Marković, velika su novčana izdvajanja, ali sa odličnim rezultatom, budći da Jagodina ima 87 000 stanovnika.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*