Dodik: BiH i RS pred teškim izazovima, preti raspad BiH; Poslanici opozicionih stranaka napustili sednicu

BANJALUKA –

U Banjaluci je danas u toku 24. posebna sednica NSRS o prenosu nadležnosti, kojoj prisustvuju srpski član Predsedništva BiH, predsednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, kao i lideri političkih partija sa sedištem u Republici Srpskoj.

U uvodnom izlaganju na posebnoj sednici na čijem dnevnom redu je vraćenje određenih nadležnosti sa BiH na Republiku Srpku, Dodik je rekao da je ovo poseban dan za Republiku Srpsku, kao i da ne želi bolji aranžman samo za Srpsku, već i za BiH.

banjaluka, banja, luka, , parlament

Izvor: EPA/MIKKO PIHAVAARA

BiH i Republika Srpska su pred teškim izazovima, ako se oni ne prevaziđu preti opasnost da će se BiH raspasti, a Srpska krenuti ka izlazu.

„Dajte da iskoristimo ovaj trenutak da utvrdimo šta BiH treba da radi, a šta treba da prestane da rade“, rekao je Dodik.

Smatramo, kazao je, da BiH ide u pravcu koji je za Srpsku neprihvatljiv.

„Imam osećaj da BiH ide u krivom pravcu, jedna za drugom menjaju se nadležnosti BiH, a niko ne pokazuje kajanje i zabrinutost“.

Po okončanju rasprave najavio je da će narod na referendumu odlučiti o novom ustavu Srpske.

Veruje, kazao je, da je dogovor o budućosti BiH moguć.

Sednicu NSRS uživo prenose portali u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Više nego ikada potreban razum da se ne ode u sukobe

U jednočasovnom obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je poručio je više nego ikada potreban razum da današnje stanje ne ode u sukobe koji ništa ne rešavaju.

Dodik je rekao da je Republika Srpska pokrenula pregled prenosa nadležnosti da bismo, kako je kazao, dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

dodik,skupština, rs

Izvor: AP Photo/Radivoje Pavičić

Istakao je da su nosioci suvereniteta u BiH entiteti a ne dejtonska BiH.

Podsetio je da prenos nadležnosti nastao sporazumom entiteta ne predstavlja amandmane na Ustav BiH, što je, kako je istakao, ustvrdio i u Ustavni sud BiH kada je u svojim odlukama naglasio da nema nadležnost da utvrđuje da li je osporeni akt suprotan Ustavu BiH.

Citirao je sarajevskog profesora Kasima Trnku koji je, kako je naglasio, zaključio da dejtonski Ustav predstavlja diskontinuitet u odnosu na prethodnu BiH jer procedura izmene ustava u Dejtonu nije urađena u skladu procedurama prethodnog ustava Republike BiH.

Dodik je rekao da je ključna odredba Ustava BiH 3.3.A koja kaže da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito definisana u Ustavu BiH pripadaju entitetima, i rekao da je ovo osnova za inicijativu o vraćanju nadležnosti na nivo entiteta s BiH.

Rekao je da je prvi stub Ustava odredba da Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno s ostalim i građanima BiH čine BiH, a drugi stub je da BiH čine dva entiteta, što, po njemu, kako kaže, znači da su RS i FBiH sastavnice, a BiH nema nikakvo određenje u smislu državnog uređenja.

Citirao je američkog zvaničnika iz Klintonove administracije Sendija Bergera da Bošnjake treba nagovoriti da dozvole odvajanje RS ako ih ne uspeju ubediti o potrebi ostanka u zajedničkoj državi i naglasio da su to zvanični dokumenti Stejt departmenta.

On je naveo odredbu Ustava BiH da odredba o nedozvoljavanju prelaska vojska entiteta s teritorije jedne na drugi entitet jasno pokazuje da po Ustavu BiH postoji entitetska vojska, te je naglasio da ovo nije poštovano.

Dodik je naglasio da je sledeći korak zaključak da nema konstitutivnih naroda i da bi na taj način lakše mogli BiH predati muslimanima.

Citirao je i Nikolasa Brnsa, visokog američkog zvaničnika, koji mu je, kako kaže, rekao da Srbi treba da budu nacionalna manjina u BiH a da BiH pripada bošnjačkom narodu.

Dodik je rekao da formiranje Oružanih snaga BiH nije urađeno na ustavan način, te da su jednine ustavne vojne formacije entitetske vojske. On je istakao da se postavlja i pitanje smisla uspostavljanja Oružanih snaga BiH, ako se zna da bi se ona raspala istog trenutka kada bi došlo do rata s susedima, slično kao što se raspala Jugoslovenska narodna armija.

Naglasio je da ovakve Oružane snage samo trebaju NATO-u, te da se postavlja pitanje da li je njihova stvarna svrha za unutrašnju upotrebu, posebno ako Srbi i Hrvati i dalje ne budu mogli da popunjavaju kvote koje im pripadaju.

“Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest meseci da se pokuša postići neki dogovor”, rekao je on i dodao da mora postojati uverenje da OS nikad neće postati muslimanske oružane snage.

Precizirao je da danas treba povući saglasnost, ali da to ne znači da će odmah doći do njihovog ukidanja, i ostavio je mogućnost za razgovor o smanjenju broja pripadnika.

Ako ne dođe do dogovora, Dodik je rekao da treba onda ponovo razmotriti uvođenje Vojske RS, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

OHR insistira da prisustvuje posebnoj sednici NSRS

Šulić odgovorio OHR-u: Odluka ostaje nepromijenjena

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić ostao je pri stavu da predstavnici Kancelarije visokog predstavnika u Banjaluci ne mogu da prisustvuju posebnoj sednici NSRS.

U odgovoru na pismo OHR-a iz Banjaluke, koje je potpisala Marijana Berec, zamenik visokog predstavnika Kristijana Šmita kojeg Republika Srpska ne priznaje, Šulić je na svom tviter nalogu napisao:

„Gospođo, čiji ste Vi zamenik? Odluka ostaje nepromenjena!“.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH uputila je pismo potpredsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Denisu Šuliću u kojem stoji da je njegov stav o neprisustvu predstavnika te kancelarije na posebnoj sednici neprihvatljiva.

Pismo je potpisala zamenica visokog predstavnika u BiH i šefica kabineta Kristijana Šmita u Banjaluci Marian Berec.
„Ovo je jasno nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Verujem da ćete ispoštovati svoju obavezu iz Dejtonskog sporazuma i osigurati nesmetan rad predstavnika OHR-a na današnjoj sednici u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma“, stoji u pismu, preneo je sarajevski portal Klix.

Šulić je juče rekao da smatra da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira s Narodnom skupštinom Republike Srpske.

„S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik pa samim tim ni njegova kancelarija, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti“, saopštio je juče Šulić.

Opozicija: Sporan način vraćanja nadležnosti

Za poslanike parlamentarne opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske sporan je način vraćanja ranije prenetih nadležnosti, primedbe se odnose na prelazni period od šest meseci, koji je vladi potreban da pripremi zakonska rešenja, a strahuju, kažu, od mogućih posledica.

Za stranke vladajuće većine posebna sednica je istorijski dan za Republiku srpsku i odbranu njenih ustavno zagarantovanih prava, kada bi sve stranke trebalo da pokažu jedinstvo.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović istakao je danas tokom obraćanja na posebnoj sednici NSRS o vraćanju nadležnosti, da on lično nikada nije učestvovao u prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

Istakao da je legitimno tražiti svoja prava.

„Način na koji vlast to traži je pogrešan“, smatra Šarović, koji je istakao da danas nema snage koja je stvorila Srpsku, u vreme, kako je rekao, naše najveće vojne, ekonomske i ljudske snage.

Lider PDP Branislav Borenović je u svom obraćanju rekao da je današnja sednica politički opasan blef, koji može koštati Srpsku.

„Moram reći da sam u potpunosti shvatio da je ovo opasna igra i farsa, pa čak mogu da kažem i blef. Mesecima smo slušali o vraćanju nadležnosti, da bi smo danas imali jednu informativnu predizbornu sednicu Narodne skupštine. Ono što je evidentno, jeste da to radite sa činjenicama da radite u završnoj godini svog mandata“, rekao je Borenović, prenela je RTRS.

Predsednik DNS Nenad Nešić, izjavio je da podržava svaku napisanu reč koja se odnosi na analize o tome kako su prenošene nadležnosti na BiH.

„Na desetine zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, nisu dogovor entiteta, nego delo namesnika, ali je od vlasti u Srpskoj zatražio odgovore na brojna pitanja. DNS nikada nije glasao za prenos nadležnosti. Neki drugi jesu, potvrdili su ih u oba doma PS BiH. Greške su pravljene kada su u PS BiH verifikovani zakoni visokog predstavnika, kao i kada su usvajani zakoni iz nadležnosti entiteta, a za koje ova NSRS nije dala saglasnost“, rekao je i dodao:

„Dobro je da se danas sve te greške priznaju da se ne bi ponovile. Sad dolazimo do najbitnijeg pitanja – kako dalje? Vi predlažete da za šest meseci predložite zakone da sve restartujemo na dejtonski ustavi osnov“.

On je postavio pitanje zašto se čeka šest meseci i pozvao vlast da već sutra budu usvojeni zakoni o vraćanju nadležnosti.

Poslanici opozicionih stranaka napustili sednicu NSRS

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su posebnu sednicu parlamenta o vraćanju nadležnosti prenesenih na BiH i neće učestvovati u glasanju, izjavio je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

„Nećemo dati legitimitet ovome što radi Milorad Dodik i njegova koalicija – rekao je Šarović novinarima u Narodnoj skupštini Srpske, prenosi RTRS.

Predsednik DNS-a Nenad Nešić kaže da nema jedinstva kada je reč o današnjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srpske.

„Da su želeli da postignu jedinstvo pre posebne sednice bio bi postignut dogovor sa opozicijom“, smatra Nešić.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović ocenio je da se današnja sednica parlamenta Srpske održava u predizborne svrhe.

“ Ovo će imati određene ekonomske posledice“, rekao je Borenović.

Predsednik SPS-a Goran Selak rekao je da želi jaku i stabilnu Republiku Srpsku u finansijskom i institucionalnom smislu.

„Prioritet je bio održavanje posebne sednice Narodne skupštine o statusu boraca Vojske Republike Srpske“ , rekao je Selak novinarima u Parlamentu Republike Srpske.

Višković: RS ima pravo da se bori za vraćanje nadležnosti

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da RS ima pravo da se bori za vraćanje svojih nadležnosti koje su prenete na BiH, istakavši da Srbi traže da budu uvaženi kao konstitutivni narod.

„Niko ne može reći da nemamo pravo da tražimo da se poštuju Ustav i Dejton. Tražimo i da budemo uvaženi kao konstitutivni narod. A Bošnjaci kao najbrojniji imaju najveću odgovornost za situaciju u BiH, kao što je imaju Srbi u Srpskoj“, izjavio je Višković, prenosi RTRS.

Upitao je i zašto je problem kada Republika Srpska traži da se Dejton poštuje, a nije problem kada se on s druge strane krši.

„Kako ćemo tako doći do života u ovoj zemlji. Mora se sesti i razgovarati bez unapred projektovanih rešenja“, rekao je Višković tokom poslaničke rasprave na posebnoj sednici Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*