Dodik danas sa predstavnicima Gasproma

SANKT PETERBURG, MOSKVA, BANJALUKA, SARAJEVO –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće danas u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gasproma.

Na sastanku će biti reči o gasovodu od Bijeljine do Banjaluke, najavili su banjalučki mediji.

dodik, putin

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

O tom projektu Dodik je juče razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je, prema rečima srpskog člana Predsedništva BiH, podržao taj projekat.

Dodik je juče izjavio i da je sa ruskim predsednikom Putinom dogovorio isporuku gasa po istoj ceni.

Najvažnija podrška Putina i Rusije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Dodik je istakao da je Putin upoznat sa detaljima, da ga je interesovalo sve što je aktuelno, od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rešenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH, kazao je Dodik, a kao najvažnije istakao podršku Putina i Rusije.

Rekao je i da je ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Srpske.

Istakao je da je impresivno da jedna mala Republika Srpska pleni pažnju i samog predsednika Putina i te „velike drage zemlje“.

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

„Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, očuvanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor sa različitim partnerima“, rekao je Dodik.

Dodao je da Putin podržava BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda i da smatra da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promena, a „da bi sve što bi bilo nametnuto imalo loš prolaz u budućnosti“.

Dodik je rekao i da sa Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim rečima, bila predstojeća posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

„Putina je interesovalo da li mi po Ustavu i Dejtonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcionisalo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna da li je to u skladu sa Ustavom ili nije“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je Putin izrazio interesovanje i u vezi s imovinom entiteta i da je pitao kako je moguće da neko uzme imovinu tek tako.

„Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razume“, istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

„Podržaće se izgradnja gasovoda koji planiramo sutra da dogovorimo sa direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu“, rekao je Dodik.

Dodao je da je Gasprom zainteresovan za saradnju sa Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja gasovoda i dve gasne elektrane u RS.

„Ja to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni gasovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada“, naveo je Dodik i najavio da postoji velika šansa da gradnja gasovoda počne već naredne godine.

Peskov: Razgovori Putina i Dodika bili vrlo korisni

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je potvrdio danas da je održan sastanak između srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsednika Vladimira Putina, i da su razgovori bili vrlo korisni i detaljni.

„Nismo najavili sastanak. Istina je da se lider Republike Srpske sastao sa Putinom ‘oči u oči’. Vođeni su veoma korisni i detaljni razgovori“, poručio je Peskov, a prenosi ruska agencija TAS S.

U odgovoru na pitanje zašto Kremlj nije najavio sastanak uoči njegovog održavanja, Peskov je rekao da je „jučerašnji glavni događaj bila velika konferencija koju je održao ruski predsednik o situaciji u industriji uglja“.

“Vidite, bili smo u u žurbi. Konferencija je svakako bila prioritet”, izjavio je.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*