Dodik u Atini: Srpska za poštovanje izvornog Dejtona

ATINA/BANJALUKA –

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u obraćanju na šestom Delfi ekonomskom forumu u Atini da Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, već da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

„Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem“, kazao je Dodik.

dodik

Izvor: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Ukazao je da u svetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, kao i da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekat.

„Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smatraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus“, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS..

Na marginama ovog ekonomskog foruma Dodik je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke, a sastao se i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Sastali se Dodik i Lajčak

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Atini sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Glavne teme ovog susreta bile su politička i ekonomska situacija u BiH, kao i njen evropski put BiH i izazovi na tom putu.

Dodik i Lajčak razgovarali su i o reakciji EU u uslovima pandemije virusa korona.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*