Dodik u Savetu bezbednosti UN: Incko je monstrum koji mrzi Srbe i Hrvate

FOTO:TANJUG
Ambasador Nemačke pri Ujedinjenim nacijama, Ginter Hojsgen, kritikovao je izlaganje predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, osudivši njegove uvrede visokog predstavnika u BiH Valentina Incka
FOTO:TANJUG

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na okruglom stolu Saveta bezbednosti UN nazvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka „monstrumom”, optuživši ga da sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Na početku govora, Dodik je rekao da se Dejtonski sporazum „sprovodi, a ne tumači”, te Incko nema pravo na „svoje tumačenje” Dejtonskog sporazuma i da sprovodi odluke na osnovu toga.

Dodao je da funkciju visokog predstavnika u BiH nije formirao „nikakav Savet za sprovođenje mira, već da je OHR utvrđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Po njegovim rečima, u Dejtonskom sporazumu je navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda što je i omogućilo da se završi rat i uspostavi mir.

„BiH je složena državna zajednica i značajno se oslanjala na ono što su SAD radile. Tada su SAD jasno rekle ‘samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj i sve ostalo pripada entitetima’. Verujem da je Incko to pročitao, ali on nije ovlašćen da tumači Ustav i neovlašćeno se uplitao i u to, i u mnoga druga pitanja u BiH”, kazao je Dodik, prenosi Beta.

Zatim je prozvao sve dosadašnje visoke predstavnike u BiH, ocenivši da su „stranci koji pokušavaju nametnuti svoje odluke i stvoriti BiH”.

Pomenuo je i pokojnog Pedija Ešdauna, bvišeg visokog predstavnika u BiH, koga je nazvao „neobjektivnim i kriminalnim”.

„On je na sve načine pokušao uništiti Dejtonski sporazum, što je i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namera bila stvoriti novu BiH. Nigde ne postoji u Dejtonskom sporazumu da postoji Savet za sprovođenje mira koji je navodno dao visokom predstavniku ovlašćenja da donosi i nameće zakone”, rekao je Dodik – preneo je sarajvski portal Klix.ba.

„Taj stranac”, kako Dodik naziva visoke predstavnike u BiH, pojavio se na osnovu mandata Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

„Mojoj RS, Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH, visoki predstavnik je dužan da podnese izveštaj, što nikad nije uradio”, naveo je on.

Kazao je da su Srbija, Hrvatska, RS i deo Fedracije BiH saglasne da terba da se ukine institucija OHR-a u BiH.

Još je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, „pogotovo onih iz Sarajeva koji ga za to tapšu po ramenu”.

„On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH”, rekao je Dodik.

Kritikovao je i Ustavni sud BiH, navodeći da u njemu dva Bošnjaka i tri stranca uvek preglasavaju Srbe i Hrvate, te donose i kreiraju odluke.

Komentarisao je i pitanje državne imovine u BiH, podsetivši da je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu sklapati ugovore bez pristnka BiH, i da ti ugoori ne smeju ugrožavati njene interese, navodeći da nigde u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH.

„BiH nema imovinu, Incko mora sprovoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovek koji sprečava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Dejtonski sporazum verujući u korektnost međunarodne zajednice. Međutim, moj srpski narod je mali, i nikada nije vodio osvajačke ratove, već nametnute i ova dva poslednja su bila takva”, rekao je Dodik.

Postavio je i pitanje zbog čega se Kosovu daje pravo na državu, a za RS se to pravo negira.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ocenio i da Incko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou.

„Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu! On je stranac koji će uništiti BiH! On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH!”, naglasio je Dodik.

Optužio je Incka da pokušava da spreči izgradnju hidroelektrana na Drini i aerodroma kod Trebinja, što su zajednički projekti RS sa Srbijom.

„Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotriću početak integracije RS s matičnom zemljom Srbijom”, kazao je Dodik.

Nemački ambasador pri UN: Dodikovi verbalni napadi i pretnje ne smeju se tolerisati

Ambasador Nemačke pri Ujedinjenim nacijama, Ginter Hojsgen, kritikovao je u govoru izlaganje predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, osudivši njegove uvrede visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i sudija Ustavnog suda BiH.

Hojsgen je naglasio da „verbalni napadi i neprimeren jezik ne smeju se tolerisati”.

„Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun ličnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji treba razgovarati u Savetu bezbednosti”, rekao je nemački diplomata na okruglom stolu Saveta bezbednosti UN.

Ocenio je da je posvećenost međunarodne zajednice BiH bitna, posebno posle Dodikovog izlaganja.

„Što se tiče Valentina Incka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u raznim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašoj kanclariji. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije”, kazao je Hojsgen, prenosi Beta.

Po njegovim rečima, njihovo iskustvo je ključno da bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonskim sporazumom.

„Verbalni napadi i neprimeren jezik protiv suda ne smeju se tolerisati”, rekao je nemački ambasador, prenosi Beta.

Zaključio je da je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH više puta izrazio posvećnost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države, te da ostaje tome posvećen, posebno posle govora Milorada Dodika, preneo je sarajevski portal „Kliks”.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na okruglom stolu pred Savetom bezbednosti UN nazvao visokog predstavnika u BiH „monstrumom”, optuživši ga da sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Izneo je niz optužbi na račun visokih predstavnika u BiH, navodeći da RS neće sprovoditi moguće nove Inckove odluke i da će krenuti u proces spajanja sa Srbijom.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*