Dosad nepoznata dela Lubarde u Galeriji Doma Vojske Srbije

Izložba dela Petra Lubarde u Domu vojske Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jednom od najvećih naših slikara Petru Lubardi (1907-1974) biće posvećeni naredni meseci u Galeriji Doma Vojske Srbije gde je danas otvorena izložba „Lubarda – Jedna priča“ koja će posetiocima biti dostupna do 5. februara.

Postavku čine reprezentativna dela renomiranog autora, koja nisu deo stalne postavke u njegovoj Kući legata, niti su izlagana u ovom obimu, kad je reč o Umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije. Pored slika i crteža na izložbi se nalazi i arhivska foto-građa, deo iz Kuće legata, i drugi, do sada nepoznat javnosti, iz foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana“, a upotpunjuju je i izabrana dela iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su kao poklon data predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Izložba dela Petra Lubarde u Domu vojske Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Autorski tim ove izložbe čine Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“, Dina Pavić iz „Kuća legata“ i Ana Panić, ispred Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra „Odbrana“.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud, direktorka Muzeja Jugoslavija Neda Knežević i pomoćnica ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević koji su istakli da je Petar Lubarda nakon mnogo godina ponovo povezao njihove institucije kako bi bila ispričana priča o ovom velikom umetniku.

 

Izložba dela Petra Lubarde u Domu vojske Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iz opusa umetničke kolekcije Legata Petra Lubarde na ovoj izložbi, prema rečima kustosa Dine Pavić, biće izloženo dvanaest radova nastalih u najrazličitijim tehnikama, među kojima je kuriozitet „Aquarius“ (1971), iz serije zodijačkih znakova.

– Delo predstavlja direktnu umetnikovu impresiju nakon odgledane pozorišne predstave „Kosa“ u Ateljeu 212. Danas kultna predstava, nastala kao spoj jugoslovenskog rokenrola i avangardnog pozorišta, našla je svoje mesto na platnu umetnika.

 

Dina Pavić, Izložba dela Petra Lubarde u Domu vojske Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom trajanja izložbe organizovana su i autorska vođenja i to 18. decembra, 15. januara i 5. februara u 13.00 časova.

 

Izložba dela Petra Lubarde u Domu vojske Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umetnika ovih prostora koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka. Modernost, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umetnike.

 

 

 

IZVOR:NOVAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*