DPS raste, ubjedljivo najveća podrška građana

Demokratska partija socijalista (DPS) ima ubjedljivo najveću podršku građana Crne Gore od 37 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Najbolje ocijenjeni političari su predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković, kao i ministar prosvjete Damir Šehović. Na četvrtom mjestu našao se lider Demokrata Aleksa Bečić.

Istraživanje je pokazalo da DPS bilježi rast u odnosu na prethodno istraživanje javnog mnjenja, kada je ta partija imala podršku 34 odsto ispitanih građana.

Najveću podršku građana nakon DPS-a, prema podacima CEDEM-a, ima Demokratska Crna Gora (15 odsto), Demokratski front (DF) 13,2%, SNP ima 5,8 odsto podrške građana, a Bošnjačka stranka (4,9%). Socijaldemokrate (SD) imaju podršku 4,8 odsto ispitanika, a SDP 4,1 odsto.

Građanski pokret URA ima podršku od 3,7 odsto, dok Demosu vjeruje 2,6 odsto. Prava Crna Gora ima podršku 2,2 odsto ispitanika.

CEDEM-ovo istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su Đukanović i Marković, u decembarskom istraživanju, popravili prosječnu ocjenu u odnosu na istraživanje iz jula ove godine.

Veći je broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem (46,2%), u odnosu na broj onih koji smatraju da Crna Gora ide dobrim putem.

Gotovo polovina ispitanika nije zadoovljna radom Vlade Crne Gore.

Đukanović i Marković u julu su imali prosječnu ocjenu 2,44 i 2,25 dok su u decembru zabilježili rast na 2,52 odnosno 2,29.

Kad je riječ o Bečiću, on je zabilježio pad sa 2.31 na 2.19.

Na petom mjestu se po popularnosti našap predsjednik parlamenta Ivan Brajović s prosječnom ocjenom 2.06, nakon kojeg slijede lider GP Ura Dritan Abazović (2.05), Miodrag Lekić iz Demosa (1.99), te lider SNP-a Vladimir Joković (1.97).

Po sredini ljestvice su lilderi DF-a Milan Knežević, Nebojša Medojević i Andrija Mandić, dok su se na posljednja tri našli Rafet Husović (BS), Vladimir Pavićević iz Crnogorske i Andrija Popović iz Liberalne partije.

Kad su u pitanju očekivanja građana od Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, 32.6 odsto građana očekuje da će to skupštinsko tijelo uspješno unaprijediti izborno zakonodavstvo, dok to ne očekuje 27.8 odsto ispitanika.

Istovremeno, 36.7 odsto građana smatra da bi opozicija trebalo da učestvuje u radu odbora, za razliku od 16.3 odsto koji ne misle tako.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u sistem u obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

se da su Naime, sistemu obrazovanja vjeruje 52,8 odsto ispitanika, a SPC-u 46,6 odsto. Slijede policija (45,7%), zdravstveni sistem (43,4%), te sudstvo (41,9%).

Rast podrške bilježi i Uprava policije, kojoj u istraživanju vjeruje 45,7 odsto građana, dok je u julu prošle godine taj procenat iznosio 41,7%.

Vojsci Crne Gore (VCG) vjeruje 40,5 odsto ispitanika, dok je povjerenje u Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori 39,7 odsto. U instituciju Predsjednika Crne Gore povjerenje ima 37 odsto ispitanika, a u Vladu Crne Gore 36,2%.

Istraživanje je pokazalo da pada podrška građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji (EU). Rezultati pokazuju da članstvo podržava 55 odsto ispitanika. Poređenja radi, članstvo Crne Gore u EU u martu 2018. godine podržavalo 67,9 odsto ispitanika.

Članstvo u NATO podržava 38 odsto ispitanika, dok ih je protiv 42 odsto.

Građani najmanje vjeruju Tužilaštvu (33,2%), Političke partije (25,6%), te Crnogorsku pravoslavnu crkvu (17,6%).

Kad je riječ o ocjeni rada ministarstava, najbolje je ocijenjen resor sporta na čijem je čelu Nikola Janović, nakon kojeg slijede ministarstva prosvjete, zdravlja, unutrašnjih poslova, odbrane…

Najslabije su ocijenja ministarstva ekonomije, finansija i bez portfelja.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*