Dr Radovanović o kineskoj vakcini: „Svima koji pristanu na eksperiment, treba da budu pošteno prikazana neželjena dejstva“

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanovića kaže da osobe koje budu pristale da prime kinesku vakcinu koja je još u fazi testiranja, treba da budu informisani o broju ispitanika i da im „pošteno“ budu prikazana neželjena dejstva, javlja Nova.rs.

Dr Radovanović o kineskoj vakcini:

Foto: Pixabay

Dr Radovanović kaže da nije u pitanju vakcinacija, već eksperiment.

Treća faza, ko se javi mora da potpiše saglasnost informisanog ispitanika. Naš građanin koji hoće, može da se prijavi da dobije tu vakcinu. Pritom potpiše da je svestan rizika, a kineska strana je dužna da pruži informacije„, navodi Radovanović.

“Kinezima je važno to, pošto kod njih nema trenutno te bolesti i onda oni moraju da traže dobrovoljce tamo gde je verovatno da će se neko zaraziti. Oni idu na područja gde je bolest češća, da bi pre mogao da se uoči zaštitni efekat vakcine. Oni će sada da ih vakcinišu, pa posle mesec dana ide druga doza i posle će da prate ko će da se razboli među vakcinisanim, a ko među nevakcinisanima. Tu vide razliku i na osnovu toga zaključuju o efikasnosti vakcine. To je postupak”, objašnjava iskusni epidemiolog za Nova.rs.

Po odobrenju Agenciije za lekove, kreće se u potragu za dobrovoljcima.

Agencija za lekove dobija njihove podatke kako je pripremljena vakcina, šta sadrži, koji su bili rezultati prve i druge faze i onda to sve prouči i na osnovu toga da saglasnost. Normalno bi bilo da to traje poduže, dosad je Agencija za lekove i medicinska sredstva uglavnom odolevala pritiscima, tako da to može da potraje„, pojašnjava Radovanović.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi ispitivanja, Kinezima je potrebno nekoliko desetina ispitanika.

Trebalo bi da budu dobrovoljci sa altruističkim namerama ili da vole posebno Kineze, ili da veruju da je vakcina dobra, pa će biti zaštićeni. Kod nas koliko nakupe ispitanika, ako je 500 u redu, ako je 1.500 još bolje. Mi smo mala zemlja, vajdica je šta god da dobiju od nas„, zaključuje Radovanović.

Tekst u celosti pročitajte na Nova.rs.

 

 

Autor: Nova.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*