Drama na granici Poljske i Belorusije, lideri upozoravaju na eskalaciju nasilja

Drama na granici Poljske i Belorusije. Hiljade migranata iz Iraka, Avganistana, Pakistana i Sirije ulogoreno je blizu beloruske granice s Poljskom na vrlo niskim noćnim temperaturama, a zvaničnici upozoravaju da bi napetosti mogle da eskaliraju narednih dana.

EU je optužila predsednika Belorusije za neljudsku zloupotrebu migranata. Autoritarni lider Aleksandar Lukašenko je namamio migrante lažnim obećanjima o lakom ulasku u EU i pokušava da pomoću njih destabilizuje Uniju, objavila je Evropska komisija.

Sa poljske strane granice sa Belorusijom, na lokaciji gde se nalazi oko 1.000 izbeglica, čula se pucnjava, izjavio je portparol Beloruske pogranične službe.

Lukašenko tvrdi da ne želi rat.

„U savremenom svetu latiti se oružja je samoubistvo. Izvesti tenkove na migrante… Znamo čemu to vodi. Ako bismo bili uvučeni u sukob, to bi povuklo odmah i Rusiju, veliku nukleranu silu. Ja nisam bezumnik“, rekao je Aleksandar Lukašenko..

Migranti su čvrsti u nameri da stignu do „Evropskog raja“.

„Idemo za Nemačku, zato što se u Iraku živi jako loše. Ja nisam Arapin, ja sam Kurd i za nas u Iraku nema života“, kazao je jedan od migranata.

„Zbog života ove dece bićemo ovde koliko god treba. Mi se ne vraćamo u Irak. Ako otvore granicu bićemo zahvalni. Ako ne otvore ostajemo ovde dok ne umremo“, dodao je drugi.

Poljska optužuje Belorusiju da pokušava da izazove veći sukob podsticanjem migranata da pređu u Poljsku odnosno Evropsku uniju.

„Znamo da je ovo pažljivo isplanirana akcija koja ima za cilj da ugrozi suverenitet naše zemlje. To nam je apsolutno jasno. Znamo da traže slabe tačke na našoj granici. Lukašenkov režim koristi civile kao oružje hibridnog rata.“, kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Poljska Granična straža rekla je Rojtersu da se oko 800 ljudi nalazi na beloruskoj strani ograde, a oni su deo grupe od 4.000 migranata, koji se kriju u obližnjim šumama. Portparol poljskih specijalnih snaga rekao je da bi u Belorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljska nobelovka Olga Tokarčuk optužila je vladu u Varšavi da u igri sa migrantima učestvuju obe strane.

„Poljska je uvela vanredno stanje na granici i nije obezbedila neophodnu medicinsku pomoć bolesnim i umirućim ljudima. Lukašenkova turistička agencija ih je prevezla do šume, a Poljska pokušava da ih nasilno vrati. To je najgori scenario“, poručila je Tokarčuk.

Američki Stejt department je saopštio da je zabrinut zbog uznemirujućih slika i izveštaja sa granice Poljske i Belorusije i pozvao vladu Belorusije da odmah obustavi kampanju orkestriranja migracionih tokova preko svojih granica.

„Sve dok režim u Belorusiji odbija da poštuje svoje međunarodne obaveze i podriva mir i bezbednost Evrope i nastavlja da vrši represiju i zlostavlja ljude koji ne traže ništa drugo nego da žive u slobodi – nastavićemo da vršimo pritisak na Lukašenka“, izjavio je portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs.

Zbog rastuće migrantske krize Vlada Litvanije je odobrila uvođenje vanrednog stanja u regionima koji se graniče sa Belorusijom. Na toj granici Litvanija podiže i žičanu ogradu. Brisel osim odbijanja da primi izbeglice, za sada nema neki novi predlog kako da se kriza reši, a migrantima je cilj EU, a ne Belorusija.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*