DRI: Opština Vračar primer za finansijsko izveštavanje

BEOGRAD –

Pored finansijskog izveštaja AP Vojvodine, opština Vračar je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je dobila pozitivnu ocenu na finansijsko izveštavanje, kaže predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović.

Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Gradske opštine Vračar za 2019. godinu bila je danas jedna od tačaka dnevnog reda sednice skupštinskog Odbora za finansije, održane upravo u Gradskoj opštini Vračar.

potpis, ugovor, poslovanje

Free Images

Pejović je novinarima uoči sednice Odbora za finansije rekao da pozitivna ocena DRI na finansijsko izveštavanje opštine Vračar znači da su iskazi i bilansi u izveštaju istiniti i objektivni, da na realan i istinit način odražavaju stanje i da su iskazani u skladu sa standardima i važećim propisima.

Odbor je razmatrao i izveštaj o radu DRI, a Pejović kaže da je DRI revidirao više od 70 odsto izvršenja budžeta u 2019. ne samo lokalne vlasti u Srbiji nego i na državnom nivou.

„To znači da je ovo prvi izveštaj koji ima toliki obim obuhvata revidiranih prihoda i rashoda“, rekao je Pejović.

Kaže da je DRI utvrdila da su u izveštajima najveći problemi u javnim nabavkama, u neevidentiranju, pogrešnom ili nepotpunom evidentiranju nefinansijske i finansijske imovine, ali i u pogrešnim obračunama plata.

Od svih subjekata koje je DRI obuhvatila revizijom u 2019. godini, Pejović je napomenuo da je jedan jedan od glavnih uzroka nepravilnosti u izveštajima nefunkcionalan sistem interne kontrole.

Naveo je da je DRI uradila za 2019. godinu 12 revizija svrsishodnosti poslovanja, a da ih je do sada bilo svega dve.

Kaže da se ove godine radi 13 revizija svrsishodnosti poslovanja, a da će u 2021. biti povećan njihov broj.

Pejović je rekao i da su planovi DRI za 2021. godinu u pripremi i da je ta institucija po zakonu dužna da do kraja godine donese program za narednu godinu.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je novinarima da se pored finansijskog izveštaja opštine Vračar, raspravlja i o strateškim izveštajima koje DRI podnosi Odboru svake godine za prethodnu godinu.

Tomić kaže da je Odbor u obavezi da, u skladu sa akcionim planom u vezi sa programom upravljanja javnim finansijama koje Vlada Srbije šalje Evrpskoj komisiji, održi četiri sednice van sedišta parlamenta upravo sa temom finansijskih izveštaja.

Navela je da je finansijski izveštaj opštine Vračar jedan od najboljih izveštaja.

„Izabrali smo da odlazimo u lokalne samouprave svake godine, bili smo i prošle i pretprošle godine. Veliko nam je zadovoljstvo što se danas nalazimo u gradskoj opštini Vračar“, rekla je Tomić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković izrazio je veliko zadovoljstvo što je ta gradska opština dobila pozitivno mišljenje DRI na finansijski izveštaj i što je sednica Odbora održana u zgradi te opštine.

„Izvršena je kontrola finaninsijskog poslovanja Gradske opštine Vračar i mi smo u svim tim odazovnim izveštajima ispunili odgovore tako da smo dobili pozitivnu ocenu“, naveo je Nedeljković.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*