DRŽAVNI SEKRETAR ILIĆ SA PREDSTAVNIKOM MINISTARSTVA FINANSIJA SAD O BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE

Ministarstvo pravde

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić sastao se danas sa Polom Ahernom iz Ministarstva finansija SAD, sa kojim je razgovarao o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ilić je istakao da  je jedan od prioriteta Ministarstva prade i Vlade Srbije borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Državni sekretar je rekao da se od 1. marta 2018. godine primenjuje Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kojim su, pored ostalog, uspostavljena antikoruptivna odeljenja pri višim sudovima i višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Ministarstvo pravde

Ilić je naglasio da je od početka primene tog zakona doneto više od 900 pravnosnažnih presuda za koruptivna krivična dela.

On je rekao i da bi sledeće sedmice pred poslanicima Narodne skupštine Srbije trebalo da se nađe Predlog zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, koji je po svojoj prirodi zakon iz oblasti prevencije korupcije.

Državni sekretar je objasnio da osnovu tog zakonskog predloga čini metod unakrsne provere imovine, koji bi se sprovodio kroz poseban poreski postupak i čime bi se bavila Poreska uprava.

Ahern, koji je prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu finansija, je čestitao Srbiji na tome što se više ne nalazi na FATF listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

On je naveo da je Srbija zemlja koja je najbrže skunuta sa te liste i da je primer za druge zemlje koje se nalaze na njoj.

Ahern je istakao i da SAD podržavaju razvitak represivnog sistema u cilju sprečavanja pranja novca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*