Džez spektakl u Kragujevcu – nastupa Big bend iz Kelna

Izvor: Foto / Promo

Na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, istovremeno će svirati 18 džez muzičara Big benda ‘‘Subway Jazz Orchestra‘‘ iz Kelna, koji je popularnost stekao širom Evrope. Koncert će biti održan u ponedeljak 1. novembra, kao deo Internacionalnog džez festivala Kragujevac, a organizaciju ove manifestacije podržao je Gete institut.

Savremeni nemački džez Big bend u Kragujevcu će svirati ‘‘moderan džez u jednoj od njegovih najatraktivnijih formi‘‘ naveli su organizatori iz udruženja ‘‘ArtKvart‘‘, dodajući da ‘‘Subway Jazz Orchestra‘‘ nastupa širom Evrope i izvodi različite džez stilove.

Ovaj Big bend koji ima 18 različitih muzičara, nastao je u Kelnu 2013. godine kao svojevrsna savremena platforma za kompozitore i aranžere raznih džez stilova i pravaca. Bend je od samog početka postavio visoke ciljeve – doneti publici svakog meseca novi program i novu džez inspiraciju, naveli su organizatori koncerta.

Ovakav koncept doveo je do stvaranja ogromnog broja autorskih kompozicija, pa ‘‘Subway Jazz Orchestra‘‘ iza sebe ima snimljena četiri albuma i brojna gostovanja na evropskoj sceni. Od ideje, komponovanja, izvedbe i improvizacije, 18 muzičara radi zajedno na stvaranju zvuka savremenog Big benda.

Članovi benda su renomirani muzičari koji su, između ostalog, svirali u big bendovima nemačkih radio stanica, a dobitnici su i brojnih nagrada i priznanja poput nagrade za kompoziciju BuJazzO, Nagrade grada Kelna ili Nagrade za džez muziku radio-stanice WDR.

Koncert Big benda održava se kao deo Internacionalnog džez festivala Kragujevac, koji je jedan od retkih festivala u Srbiji koji se 22 godine održava bez prekida.

Organizatori ističu da je „Stvarnost“ moto pod kojim se održavaju ovogodišnji muzički programi, ocenjujući da je neophodno priređivanje kulturnih događaja i u vreme neizvesnosti i globalne krize.

Osim koncerta, kragujevačka publika će moći da pogleda i izložbu fotografija „Izvođači JazzFesta 2021.” na kojima su muzičari tokom nastupa na sceni. Na tim fotografijama predstavljeni su džez i muzika, kao inspiracija za druge umetničke izraze.

Nastup Big benda iz Kelna biće realizovan uz sve zvanične i preporučene mere u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, kako bi i publika i izvođači mogli bezbedno da dožive atmosferu, saopštili su organizatori.

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*