EDUKACIJA KLJUČNA U BORBI PROTIV NARKOMANIJE

Udruženje građana „Vidik“ uručilo je danas zahvalnice gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću i učesnicima projekta „Edukacija u cilju osnaživanja porodice i škole u prevenciji narkomanije“ za podršku na suzbijanju ove patološke društvene pojave u lokalnoj zajednici.

Edukativna predavanja vršena su u osnovnim školama gradskog i seoskog područja, kao i u svim srednjim školama u Bijeljini.

– Pored 1850 učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola, odnosno prvog i drugog razreda srednjih škola, edukaciju je prošlo i oko 900 roditelja koji su na taj način stekli osnovna saznanja o štetnosti droga, ali i načinima prepoznavanja rizičnih ponašanja korisnika nedozvoljenih supstanci. Takođe, seminarsku obuku je prošlo i oko 300 članica aktiva žena, nekoliko političkih stranaka u Bijeljini. Na taj način smo ih osposobili da prenose drugima ono što su naučile – istakao je Perić.

On je dodao da je Udruženje radilo i sa dvadesetoro djece zavisnika od droga i njihovim  porodicama, a u taj proces su bili uključeni pedagozi i psiholozi. Od tog broja za sad je samo sedmoro djece je uspješno prošlo program odvikavanja i Udruženje, zajedno sa njihovim porodicama, prati dalji tok njihovog liječenja koje je dugotrajan proces.

– Problem narkomanije postoji i u osnovnim i u srednjim školama, a glavni razlog posezanja za opijatima su radoznalost, problemi u porodici i uticaj vršnjaka. Samo zajedničkim radom škole, policije, lokalne uprave i nevladinog sektora možemo postići dobre rezultate u prevenciji narkomanije, a samim tim će doći i do smanjenja broja korisnika droga – zaključio je Perić.

Pedagog i psiholog Milan Stojanović je naglasio da Udruženje „Vidik“ pokušava da izazove i rizike savremenog društva približi roditeljima i djeci kako bi mogli efikasno da se izbore sa njima.

– Cilj je da roditelje naučimo kao da primijete rizična ponašanja kod djece kao što su bježanje iz škole, nervoza, skrivanje poziva, izbjegavanje jela, zatvaranje u sobu, suprotstavljanje bez razloga… sve su to znaci da se djete nalazi u problemu. U tom momentu najbitniji je razgovor sa djecom i ukazati im na pravi način zašto nije dobro da to čine – dodao je Stojanović.

Prilikom uručenja zahvalnica, gradonačelnik Mićić je podsjetio da je na osnovu javnog poziva i kvalitetnog projekta „Edukacija u cilju osnaživanja porodice i škole u prevenciji narkomanije“, od kojeg je korist imala cijela zajednica, ova aktivnost Udruženja finansijski podržana od strane Gradske uprave.

– Na ovaj način zajedno sa nevladinim sektorom partnerski sprovodimo omladinsku politiku Grada Bijeljina, a što je više aktera uključeno, kao što je to slučaj sa ovim projektom, to su rezultati konkretniji i bolji – ocijenio je Mićić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*