Eksplozivom do keša: Banke primorane da isključuju bankomate noću

Foto: Depositphotos, prykhodov

Amsterdam — Holandske banke preko noći gase bankomate u borbi protiv napada kriminalnih bandi koje koriste sve teže eksplozivne naprave za upad u blagajne.

Foto: Depositphotos, prykhodov

Potez kojim se gase bankomati svake večeri između 23.00 i 7.00 sati sledi odluku ABN Amroa ranije ovog meseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitan odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Geldmaat, upravljač zajedničke mreže bankomata holandskog bankarskog sektora, kaže da će noćni prekidi u radu bankomata stupiti na snagu odmah, prenosi Investitor.me.

Kompanija će takođe premestiti sve novčane tačke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smestiti ih na sigurnija mesta.

Ova kompanija sarađuje s De Nederlandsche bankom i policijom na sprovođenju novih mera zbog kojih će novčanice biti beskorisne ako ih ukradu kriminalci.

“Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo”, objašnjava Kris Buijink, predsednik Holandske bankarske asocijacije.

“Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi”, dodao je.

On kaže da bi zatvaranje lokacija za gotovinu noću trebalo da ima mali uticaj na dostupnost keša, jer se manje od dva odsto podizanja novca na tim lokacijama vrši noću.

Specijalne jedinice za borbu protiv bombaških napada na bankomate koje su uspostavile holandske policijske snage, uhapsile su više od 70 ljudi ove godine.

IZVOR:B92

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*