Elektromreža Srbije dodelila stipendije studentima

Predstavnici Akcionarskog društva Elektromreža Srbije uručili su osam stipendija uspešnim i talentovanim studentima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj ovog projekta je unapređenje visokoškolskog obrazovanja u Srbiji kroz pružanje finansijske i karijerne podrške, ali i motivisanje budućih stručnjaka da postanu deo energetskog sistema naše države.

Direktorka Jelena Matejić sa studentima

Direktorka Jelena Matejić sa studentima

Projekat stipendiranja studenata realizuje se od 2015. godine, u okviru koga je do sada stipendirano 64 studenta, od čega je njih 13 primljeno u radni odnos.

Desetomesečna stipendija iznosi 250.000 dinara, a pravo učešća na konkursu imali su redovni studenti treće ili četvrte godine smera elektroenergetika.

Uz stipendije, studentima će biti obezbeđen rad sa mentorima, a ugovorom je predviđena i obavezna praksa i kroz nju obavljanje praktičnih zadataka u okviru predviđene organizacione jedinice.

„Saradnja sa fakultetima je upravo deo našeg pogleda u budućnost. Želimo da motivišemo mlade da svoju karijeru razvijaju u okviru energetskog sistema naše države, te da ostanu u zemlji. Godinama unazad realizujemo projekat stipendiranja studenata i ponosni smo na činjenicu da su neki od bivših stipendista danas naše istaknute kolege“, izjavila je  direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju, studente je pozdravio i Vladan Ristić, šef Službe za planiranje razvoja prenosnog sistema, koji je tokom studiranja bio stipendista kompanije, a sada je student doktorskih studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na korak od odbrane teme disertacije.

„Pre početka prakse bio sam ubeđen da znam sve, ali već prvog dana u kompaniji shvatio sam da još mnogo toga treba da naučim. I tako već šest godina učim svakodnevno, kako od kolega u okviru kompanije, tako i kroz saradnju sa velikim stručnjacima iz sveta“, izjavio je Vladan Ristić.

„Međunarodni projekti u okviru kojih presedavam Regionalnom grupom za razvoj Jugoistočne Evrope, sa sobom donose ogromno iskustvo, stručni razvoj, poziciju iz koje može da se sagledava energetska budućnost, a tu privilegiju zaista pruža kompanija kao što je ova“, kaže on.

Pored stipendiranja studenata pomenutih fakulteta, EMS AD godinama unazad dodeljuje i stipendije učenicima iz četiri srednje elektrotehničke škola, iz više gradova u Srbiji.

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*