Epidemiolog: Sigurno ima mnogo više zaraženih od 31 prijavljenog slučaja

Foto: Kelly Sikkema

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas za N1 da sigurno ima mnogo više zaraženih od 31 prijavljenog slučaja, napominjući da je važno što ranije primeniti energične mere u borbi protiv korona virusa.

Foto: Kelly Sikkema

Radovanović je rekao da je dominantan način širenja virusa kapljice, dodir prljavih stvari i onda „stavljanje prsta u nos, usta“. Ovo što je predloženo je dobro, zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, na otvorenom da bude udaljenost glave od glave barem metar, objasnio je Radovanović, koji dodaje da je razumna odluka o otkazivanju političkih skupova i da bi i Crvena zvezda trebalo da otkaže svoju proslavu.

– Mi se sve nadamo da se približavamo proleću da će virus da oslabi. Obično takve bolesti imaju sezonski karakter, međutim, za ovakvu bolest koja se prvi put pojavila, to pravilo ne važi, ocenio je on. Pokazalo se da je Kina bila uspešna jer je vrlo rano primenila energične mere, rekao je Radovanović.

On je dodao da nije mogao da veruje da je Italija uvesti tako rigrozne mere, ali tamo je efekat slab jer su to uradili sa zakašnjenjem.

Razlika u smrtnosti može biti petostruka ili desetostruka ako se zakasni u merama, rekao je on, upoređivajući primere Kine i Italije.

Radovanović je, na pitanje o obustavi nastave u školama, rekao da je razumno zvučalo ono što su predložili epidemiolozi, da se raspust proglasi nedelju dana pre katoličkog Uskrsa 12. aprila, zbog građana srpske nacionalnosti koji će doći u zemlju.

Imajući u vidu da je blagovremeno primenjivanje mere presudno, moguće je da se danas ili sutra da se to izmeni. Mora da se razmišlja i o modernim rešenjima, nastavi preko televizije, kao u Hrvatskoj, rekao je Radovanović.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*