Erdogan tvrdi da je 18.000 izbeglica prešlo granicu ka Grčkoj

Фото: Tanjug

ISTANBUL: Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

Foto: Tanjug

On je rekao da je posle njegovi najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Rojters.

„Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja“, kazao je Erdogan u govoru u Istambulu.

Kako navodi AP, Grčka Erdoganovu odluku da otovri granice nakon pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao nameran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje.

Na granici Turske i Grčke drugi dan zaredom grčki policajci su upotrebili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem.

Grčke vlasti pokušavaju da spreče ulazak migranata koji su pohrlili na granicu nakon najave Erdogana da će im otovoriti put ka EU.

Turska se sporazumom sa Evropskom Unijom iz 2016. godine saglasila da zaustavi migrantski talas ka Evropi u zamenu za finansijsku pomoć.

Grčka odlučna da zaštiti svoju granicu od migranata

Grčka vlada saopštila je danas da je odlučan da zaštiti svoju granicu, nakon što su hiljade migranata iz Turske pokušale da uđu u Grčku.

Portparol vlade Stelios Pecas rekao je da je vlada spremna da uradi sve što je potrebno da bi zaštitila granice svoje zemlje i istakao da je u protekla 24 sata Grčka sprečila pokušaje 4.000 migranata da uđu u zemlju, prenosi Rojters.

„To nema nikakve veze sa Idlibom (u Siriji)“, rekao je Pecas.

Pripadnici grčke policije ispalili su danas na granici sa Turskom suzavac na grupe migranata, koji su ih gađali kamenjem.

Incidnata je bilo i juče, kada je granična policija upotrebila suzavac kako bi odvratila oko 500 izbeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU, pošto je Ankara oslabila kontrolu toka migranata na svojoj terotoriji.

Grčka je juče zatvorila prelaz Kastanjes na granici sa Turskom, nakon što je veliki broj migranata pokušao da uđe u tu zemlju.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*