EU: Priština da odredi pregovarača za dijalog

U Briselu kažu da su „primili k znanju“ najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Portparolaka EU Viržini Batu je povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine naglasila da je Brisel upoznat sa namerom kosovskog predsednika i dosadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da uprkos podignutoj otužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ostane na dužnosti.

„Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava što je ključni element za napredak na putu EU integracija“, kaže Batu.

Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU „ne komentariše“ sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti.

„Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese“, poručila je Batu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom za Kosovo odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine kao i jedna runda razgovora u Briselu.

Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*