Evropska unija šalje dodatnih 2,5 miliona evra za migrante u Bosni i Hercegovini

BRISEL –

Evropska unija je izdvojila dodatnih 2,5 miliona evra za humanitarnu pomoć za podršku ugroženim izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini. U Briselu procenjuju da je u BiH trenutno ”zaglavljeno” oko 4.000 izbeglica i migranta, od kojih je više od 1.000 van smeštajnih objekata koje finasira EU.

”Oko 4.000 izbeglica i migranata zaglaveljeno je u BiH, a mnogi spavaju napolju i potreban im je smeštaj, hrana, voda, odeća. Da bi odgovorila na ove potrebe, EU je spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć, jer dostojanstvo i bezbednost svih osoba, posebno najugroženijih, treba da bude obezbeđeno”, poručio je komesar za humanitarna pitanja, Janez Lenarčić.

eu, evropska, unija, zastava, eu, brisel, 66

Izvor: EPA-EFE (Stephanie Lecocq)

Novododeljenih 2,5 miliona evra dodatno će podržati zaštitu dece, kao i maloletnika bez pratnje, kako unutar tako i van centara.

Sredstva će se takođe koristiti za rešavanje kritičnih potreba za zdravstvenom zaštitom, pogoršanih pandemijom Kovid-19, uključujući psihosocijalnu podršku i pomoć mentalnom zdravlju.

Istovremeno, u Evropskoj komisiji kažu da i pored mnogobrojnih izveštaja o prekomernoj upotrebi sile hrvatske granične kontrole, kada je reč o odbijanju migranata iz BiH, nije promenjeno pozitivno mišljenje i ispunjenosti uslova za ulazak Hravtske u prostor Šengena.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*