Exit festival se seli iz Novog Sada i Srbije?

Novi Sad i Srbija mogli bi da ostanu bez Exit festivala, jer su im u državnom vrhu poručili da reše finansijske probleme otpuštanjem zaposlenih, piše hrvatski Jutarnji list, navodeći da bi jedan od najpoznatijih evropskih festivala novi dom mogao da pronađe u Umagu. U Exit festivalu za 021.rs navode da žele da ostanu u Novom Sadu, ali da ne zavisi sve samo od njih.

 

Exit festival se seli iz Novog Sada i Srbije?

Foto: 021.rs
Jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova novi dom bi mogao da pronađe u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, ali su u trci navodno i pojedine arapske zemlje, piše hrvatski Jutarnji list. Kako navodi ovaj list, razlog mogućeg preseljenja je finansijski i nalazi se u činjenici da Srbija nije napravila plan kojim bi pomogla određene privredne grane, te su skresana uobičajena godišnja davanja projektima iz kulture i turizma, zbog čega je kratkih rukava ostao i Exit.
Jutarnji list, pozivajući se na neimenovani izvor, navodi i da je finansijski gubitak ove godine oko milion evra, zbog čega bi do kraja godine morali da otpuste stotinak ljudi koji rade tokom čitave godine, odnosno nekoliko hiljada njih koji rade tokom trajanja festivala. Dodatni udarac festivalu je zadat i kada je državni Telekom odustao od sponzorstva festivala, svega sedam dana pre održavanja Life Stream-a, koji je Exit organizovao zajedno sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija.
Nezvanična saznanja 021.rs su da je, ukoliko dođe do preseljenja festivala sa Petrovaradinske tvrđave, najizvesnija lokacija za preseljenje Crna Gora, jer bi veliki broj Exit-ovih fanova iz Srbije najradije putovao u tu zemlju. Nezvanično, iako je festival dobijao finansijsku podršku države, ovog puta kap koja je prelila čašu bila je poruka pojedinaca iz državnog vrha da svoje probleme reše otpuštanjem radnika.
U Exit festivalu za 021.rs nisu odgovorili na pitanja u vezi sa tim da li postoje određeni finansijski problemi i hoće li doći do otpuštanja radnika, ali poručuju da su tokom godina dobijali mnogo ponuda da se presele u neku drugu državu.
„Poznata je činjenica da smo tokom godina dobijali mnogo ponuda da se Exit preseli iz Novog Sada i Srbije u drugu državu, jer gotovo svaka zemlja na svetu želi da u svojoj turističkoj ponudi ima jedan od najvećih svetskih festivala koji svake godine donosi desetine miliona evra lokalnom turizmu. Takve ponude smo do sada odbijali, jer želimo da ostanemo i razvijamo festival u našem gradu i zemlji. Nažalost, to ne zavisi samo od nas, poručuju iz Exit tima za 021.rs.
Exit je za 20 godina postojanja došao do momenta kada predstavlja najvećeg izvoznika kreativnih industrija u Srbiji, s obzirom na to da organizuje festivale u Srbiji, Crnoj Gori (Sea Dance), Hrvatskoj (Sea Star), Rumuniji (Revolution). U tom smislu, preseljenje festivala u Hrvatsku ili Crnu Goru, ukoliko im se ponude bolji uslovi, moglo bi da bude očekivano, s obzirom na to da već imaju svoje timove u tim državama, čime bi Srbija ostala bez festivala koji je u velikoj meri promoviše u svetu.
Globalna pandemija korona virusa sprečila je organizatore poznatog festivala da ove godine obeleže 20 godina od organizovanja „nultog“ Exit-a, ali se proslava 20. rođendana festivala planira za jul naredne godine.
Autor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*