Fabrici: U 2020. godinu optimistično i uz posvećenost

Фото: Танјуг

BEOGRAD: Evropska komisija i Evropski parlament angažovani su kada je reč o Zapadnom Balkanu, a posebno kada je reč o Srbiji, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

                                                                                                        Foto: Tanjug

Fabrici je u intervjuu za RTS podsetio da je pre desetak dana otvoreno novo poglavlje u pregovorima Srbije i EU i ocenio da bi 2020. godinu trebalo posmatrati optimistično i uz posvećenost.

Navodi da je otvaranje poglavlja u vezi sa reformama i da će više poglavlja biti otvoreno ukoliko se reforme u većoj meri realizuju.

Navodeći da je do sada otvoreno 18 poglavlja, što je više od polovine, Fabrici poručuje da je bitno i da se ona zatvore i da je put pred Srbijom veoma jasan.

Na pitanje o inicijativi poznatoj kao „mali šengen“, Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.

„Što više akteri rade na četiri slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se integriše u EU“, rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu.

Govoreći o ekomoniji, Fabrici je rekao da 65 odsto srpske trgovine ide u EU, ali da postoje oblasti na kojima mora da se radi. Naveo je vladavinu prava, reformu pravosuđa, slobodu medija i izražavanja i borbu protiv korupcije.

Smatra i da je pitanje životne sredine velika oblast na kojoj mora više da se radi.

Fabrici je rekao da je Evropska komisija prošle nedelje pokrenula takozvani zeleni dogovor u nadi da će Evropa postati potpuno neutralna sa stanovišta emisije do 2050. godine.

Kaže da se nada da će i Zapadni Balkan biti deo toga.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*