FCS: Ponavlja se sporni konkurs za finansiranje filmova eminentnih reditelja

filmski centar SrbijeIzvor: N1

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) saopštio je da će biti ponovljen konkurs za eminentne reditelje, a da će se preciznijim uslovima konkursa dobiti filmovi dostojni imena velikih autora i srpske kinematografije. U saopštenju se navodi da se ponavljanje konkursa očekuje do kraja godine.

Povodom odbijanja filmova Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika koje je, na osnovu konkursa, prihvatila i predložila komisija FCS, Upravni odbor je odao veliko priznanje i poštovanje komisiji koja je radila svoj posao profesionalno i odgovorno.

Uz podsećanje da je Upravni odbor FCS ove godine uveo konkurs za eminentne reditelje kako bi im se omogućilo da uz pomoć države, na posebnom konkursu, dobiju šansu za snimanje svog filma, a u želji da kinematografija dobije novo remek delo, u saopštenju se ističe da je nejasan pokušaj dela javnosti da se zalaže i brani konkurs.

Upravni odbor je ukazao da su posle završetka konkursa uočili da su različite konkursne komisije FCS dva od tri izabrana filma više puta odbacivale, pa je zaključeno da taj konkurs nije dao očekivani rezultat – da bude šansa za novo autorsko delo eminentnih reditelja, umesto da daje privilegovan status filmovima koji su odbačeni u redovnoj konkurenciji.

Konkursna komisija se odlučila za pristup da svim filmovima dodeli jednako nedovoljna sredstva, navodi se u saopštenju i dodaje da Upravni odbor smatra da konkurs treba da posluži tome da eminentni reditelji brzo, uz značajnu finansijsku podršku, dobiju šansu da snime svoj film, i da u tom smislu i tu treba napraviti jasniju selekciju.

Imajući u vidu da je mali broj reditelja koji mogu konkurisati na ovaj konkurs, Upravni odbor smatra da je bolje da jedan projekat dobije značajna sredstva, nego sva tri prijavljena projekta nedovoljno.

Odbor je naveo i da je uvideo i da je potrebno povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji.

„Zbog tih, a ne bilo kakvih drugih razloga, odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen“, istakao je Upravni odbor.

Novac koji Filmski centar raspoređuje je novac građana Srbije i dužni smo da svaki konkurs sprovedemo tako da svaki dinar bude na najbolji način utrošen, naveo je Odbor i najoštrije osudio uvrede Gorana Markovića upućene na račun predsednice Upravnog odbora.

„Mi smo kolektivni organ koji je odluku doneo demokratskom većinom i stojimo iza svoje odluke, i sramni su i nedolični napadi na nju. Nadalje ćemo se, kao i do sada, o konkursima oglašavati samo na institucionalan način“, istakao je Upravni odbor FCS.

 

 

 

 

 

IZVOR:N1

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*