Feiho nije obezbedio većinu za izbor za premijera Španije, novo glasanje u petak

Screenshot

Lider španske opozicione Narodne stranke Alberto Nunjez Feiho nije uspeo da obezbedi većinu u donjem domu španskog parlamenta kako bi bio izabran za premijera. Novo glasanje biće u petak, a Feihou je potrebna prosta većina.

Desničarska Narodna stranka (PP) je na vanrednim parlamentarnim izborima u julu osvojila najviše poslaničkih mandata u donjem domu španskog parlamenta, ali nedovoljno da bi sama formirala vladu.

Kralj Filip Šesti dao je mandat lideru PP-a Albertu Nunjezu Feihou koji je uspeo da obezbedi podršku stranke ekstremne desnice Voks koju predvodi Santjago Abaskal.

Međutim, to nije bilo dovoljno, pa je Feiho, uz podršku još dva glasa poslanika iz manjih partija, nakon dvodnevne žučne rasprave dobio 172 glasa, a protiv njegovog izbora bilo 178 članova španskog Kongresa poslanika.

U sutrašnjem glasanju, Feihu će biti dovoljna prosta većina poslanika koji su glasali. Međutim, ne očekuje se da će je dobiti.

Time će se nastaviti višegodišnja neizvesnost na španskoj političkoj sceni, a očekuje se da će kralj dodeliti mandat lideru socijalista i dosadašnjem premijeru Pedru Sančezu.

Ukoliko nova vlada ne bude formirana do 27. novembra, parlament će biti raspušten, a Španci će na birališta ponovo izaći 14. januara.

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*