Na Savinoj vodi na Jadovniku iscepana zastava Republike Srbije i oštećena tabla sa likom Svetog Save uznemirila meštane Donjih Stranjana

PRIVATNA ARHIVA

Krajem prošle sedmice uočen je grafit na info tabli, postavljenoj na Savinoj vodi na Jadovniku, kao i da je iscepana zastava Republike Srbije i oštećena tabla sa likom Svetog Save. Ovaj događaj je uznemirio meštane Donjih Stranjana i javnost, a prijavljen je i nadležnim organima, navodi portal FORUMINFO.RS

Ispisivanje grafita u obliku polumeseca i zvezde na info tabli, koju je postavilo JP „Srbijašume“, oštećenje na tabli sa likom Svetog Save, koju su postavili meštani Donjih Stranjana, kao i cepanje državne zastave, uočio je i prijavio čuvar Predela izuzetnih odlika „Ozren-Jadovnik“, kojim upravljaju „Srbijašume“, preko Šumskog gazdinstva „Prijepolje“, na čijoj teritoriji se lokalitet Savina voda i nalazi. Sve je prijavljeno Policijskij upravi u Prijepolju, a policijski službenici su izašli na Savinu vodu, izvršili uviđaj i o događaju obavestili zamenika osnovnog  javnog tužioca u Prijepolju, koji je o tome obavestio i Više javno tužilaštvo u Užicu.

Pored Savine vode se nalazi kamena ploča sa udubljenjem nalik konjskom kopitu. Prema narodnom predanju, veruje se da je to trag konja kojeg je jahao Sveti Sava. Ovde se nalazi i najbliži izvor Katuniću (1733 m), vrhu Jadovnika, a meštani Donjih Stranjana su ovaj lokalitet uredili u novembru 2021. godine, kada su na Savinoj vodi postavili nova korita, napravljena od drvenih debala, kako bi se na izvoru, pored ljudi, mogla napojiti i stoka. Tada su postavili i tablu sa likom Svetog Save, ispod info table na kojoj je upravljač dao podatke o mestu i narodnoj legendi.

Jedan od inicijatora ove akcije, Jože Pušica, koji trenutno živi u Beogradu, rekao nam je da se u ovom slučaju radi o neviđenom huliganstvu. Zastava, koju su postavili na improvizovani jarbol prilikom obnove korita i postavljanje table, već je bila na meti vandala, ali njeno cepanje nisu prijavljivali, već su u maju ove godine na isto mesto postavili novu, koja je sada ponovo uništena. Kaže i da su imali nameru da ovo mesto i dodatno urede i natkriju kamenu ploču kako bi je sačuvali od zuba vremena i od toga neće odustati.

PRIVATNA ARHIVA

Stranjanci, koji su učestvovali u uređenju Savine vode, rekli su nam kako su sigurni da niko od komšija Bošnjaka, koji žive u okolini ovog lokaliteta, ne bi uradili nešto ovako, jer poštuju ovo mesto i legendu za njega vezanu. Kažu i da su ovakve stvari nedopustive, naročito u višenacionalnim sredinama poput naše, ali da ovaj čin neće pokvariti tradicionalne dobrosusedske odnose i apeluju da se pronađe počinilac.

 

 

 

IZVOR:FORUMINFO.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*