Fest u čast Nede Arnerić

Foto: Jugoslovenska Kinoteka

Ovogodišnji FEST odaće posebno priznanje nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić, a u njenu čast biće prikazano devet filmova u kojima je glumila.

Foto: Jugoslovenska Kinoteka

U karijeri dugoj 53 godine Neda Arnerić igrala je u više od 40 pozorišnih predstava i snimila više od 100 filmova, a među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, Podne, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina, saopštili su danas organizatori Festivala.

Partneri na filmu bili su Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, Anđeo čuvar.

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu Kvar, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra na dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST – Ukleti smo, Irina, Nikole Koleta Angelovskog i Kraj rata, Dragana Kresoje.

Na filmu Divlji anđeli, reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra na platnu vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast upravi Festivala poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Osim jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima Malo, mnogo, strastveno.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film Ispravi se, Delfina, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je Tajvanska kanasta, reditelja Gorana Markovića Sve filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će moći da pogleda na festivalu u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18 časova od 28. februara do 8. marta.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*