Folksvagen dolazi u Hrvatsku? Zagreb pripremio ponudu „koja se ne odbija“

Foto: Epa, RONALD WITTEK

Zagreb — Hrvatska Vlada u sredu otvara razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Folksvagena u Hrvatsku.

Foto: Epa, RONALD WITTEK

Iako je pre tri nedelje šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann izjavio za Reuters da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i po evra vrednu novu fabriku, ministar privrede RH Darko Horvat tvrdi da je hrvatska Vlada pripremila ponudu nemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se to ulaganje realizuje u Hrvatskoj.

Horvat navodi da je Vlada prethodno dobila i obradila sve zahteve menadžmenta Folksvagena. Pronašla je i tri potencijalne lokacije za fabriku.

„Razgovoraćemo sa gospođom Merkel o tome da VW realizuje svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW i pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milion kvadrata zemljišta i svi drugi uslovi, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari“, rekao je Horvat.

Dodao je da su tri lokacije za fabriku: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Ni u jednom drugom delu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji sa drugim uslovima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za narednih 20 godina.

„Želimo Hrvatsku brendirati kao destinaciju izvrsnosti – ili ćemo sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako smo svesni da dobar deo hrane zapravo uvozimo“, kaže Horvat, a prenosi Večernji list.

IZVOR:B92

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*