FOTO: Pauk nosi bahato parkirane u Futoškoj ulici, akcija se nastavlja i u narednim danima

Komunalni inspektori, saobraćajna policija i pauk juče su iznenadili brojne vlasnike vozila koji se bahato parkiraju na zelenoj površini, biciklističkim stazama i kolovozu u Futoškoj ulici – prekršajno će biti sankcionisan 21 vozač, a pauk je odneo osam automobila,piše portal 021.

FOTO: Pauk nosi bahato parkirane u Futoškoj ulici, akcija se nastavlja i u narednim danima

Akcija nadležnih usledila je nakon prijave nepropisnog parkiranja, kažu za 021 u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove i dodaju da su pokrenuti upravni postupci.
Time je, od juče, faktički počela pojačana kontrola bahatog parkiranja u Futoškoj ulici, naglašavaju za 021 u Parking servisu. Kako kažu, akcija se nastavlja i danas, a trajaće i narednih dana.
Nadamo se da će ‘bahati’ vozači shvatiti šta ne treba da rade i da nisu ‘sami’ u ovom gradu“, poručuju iz Parking servisa za 021.
Zbog bahatog parkiranja na zelenoj površini samo juče je podneto 12 prekršajnih prijava, a pauk je odneo tri automobila. Međutim, inspektori juče nisu kažnjavali samo parkirane na zelenoj površini i biciklističkoj stazi, pojašnjavaju u gradskoj inspekciji.
„Prilikom inspekcijskog nadzora uočen je i veći broj ostavljenih vozila koja nisu bila parkirana na javnoj zelenoj površini nego su jednim delom parkirana na biciklističkoj stazi, a drugim delom na kolovozu, gde je inspekcija postupala u zajedničkoj akciji sa saobraćajnom policijom. Tom prilikom je 20. avgusta prekršajno kažnjeno devet osoba, a pet vozila uklonjeno je paukom, kažu za 021 u inspekciji.
Na pitanje 021 da li će u ovoj ulici biti postavljeni stubići ili kugle koje sprečavaju vozače da uđu na površinu – kako je pre nekoliko dana urađeno u Jevrejskoj ulici, u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kažu da će se to desiti.
„Zbog učestalih prijava građana koje se odnose na nepropisno parkiranje u Futoškoj ulici, komunalni inspektori su naložili JKP ‘Gradsko zelenilo’ da uredi i zaštiti javnu zelenu površinu duž Futoške ulice i da postavi urbani mobilijar-zapreke, pojašnjavaju u inspekciji.
NSBI: Ovakve akcije imaju efekat
Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković kaže za 021 da će se iz ovakvih akcija mnogo naučiti, te da će se među vozačima i te kako brzo „raširiti“ informacija da Futoška ulica više nije „utočište“ za bahato parkiranje.
Generalno, javne površine, ali i površine koje se koriste za parking, treba da dovedemo u red i koristimo za ono za šta treba da se koriste. Kada se čuje glas tih vozača, videćemo da li zaista imamo dovoljno parkinga na tom mestu i da li svim tim ljudima zaista može da se ponudi neka razumna alternativa, što je i uobičajeno u svetu. Na primer, u Francuskoj ne mora parking mesto da bude ispred zgrade već se prilikom planiranja gleda da li ima biciklističkih staza u blizini, da li ima linija javnog prevoza ili sve ostalo što može da utiče na to da li ima smisla planirati parking ili na drugi način organizovati saobraćaj“, kaže Trifković iz NSBI, organizacije koja aktivno učestvuje u rešavanju pitanja bahatog parkiranja u gradu, u cilju „oslobađanja“ biciklističkih staza i drugih površina.
On se nada da će se nastaviti trend rešavanja ovakvih i sličnih problema u Novom Sadu.
Inače, od početka godine komunalci su u Futoškoj ulici, na javnoj zelenoj površini, zatekli šest vozila.
„S obzirom na to da nisu zatečene osobe koje su ostavile vozila na javnoj zelenoj površini, protiv vlasnika vozila pokrenuti su prekršajni postupci“, napominju u inspekciji.
Izvor:021.rs
Foto: 021.rs/NSBI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*