Francuzi ponovo na ulicama, u Parizu potpuni haos (VIDEO)

EPA-EFE/IAN LANGSDON

PARIZ –

Francuska se sprema za drugi dan generalnog štrajka koji je paralisao zemlju od Marseja na Mediteranskoj obali – do Lila na severu. Protiv najavljene reforme penzijskog sistema, širom zemlje protestuje skoro milion ljudi. U prestonici vlada potpuni saobraćajni kolaps.

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Metro ne radi, prestonički autobusi ne voze, na pariskom aerodromu „Orli“ otkazana je petina letova, vozovi Evrostara neće saobraćati do 9. decembra.

Na veliku žalost turista zatvorene su najveće atrakcije poput Ajfelovog tornja i muzeja Orsej.U Parizu i Nantu bilo je sukoba nasilnih demonstranatasa snagama reda, koje su na agresiju uzvratile suzavcem..

Penzijski sistem koji je najavio predsednik Emanuel Makron, predviđa jedan umesto čak 42 trenutno aktuelna penzijska modela.

Uvodi se šema zasnovana na bodovanju, što će se, prema rečima kritičara, odraziti na starosnu granicu za odlazak u penziju i visinu primanja. Vlada je ostavila mogućnost da zakon stupi na snagu 2025. godine, ali sindikati nisu reagovali.

„Naše penzije nisu velike, ali ako prođe reforma, dobijaću 1.100 evra mesečno. Da li je to vredno svakodnevnog buđenja u četiri ujutro, bez obzira da li je vikend ili praznik“, pita se Žanik Drue iz Sindikata železnice.

Makronov sistem biće predstavljen sredinom decembra, a plan je da ga Parlament usvoji početkom sledeće godine.

Penzijska reforma uticaće značajno na javni sektor koji je do sada imao „poseban tretman“ i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada.

Aktuelni sistem dozvoljava, na primer, radnicima železnice, marincima i igračima baleta da se penzionišu deset godina pre drugih.

Sindikati očekuju da generalni štrajk parališe zemlju kao 1995. godine, kada je konzervativna vlada predsednika Žaka Širaka bila prinuđena da odustane od reforme nakon tronedeljnih protesta.

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*