Goncić: Sve za dostojanstvo i čast Narodnog pozorišta

Izvor: Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Narodno pozorište u Beogradu svečano je obeležilo 22. novembra 153 godine postojanja tradicionalnom dodelom nagrada za umetničke i radne rezultate u proteklih godinu dana, a tom prilikom prvi put se javno obratio v.d. upravnika Svetislav Goncić, poručujući da se mora učiniti sve za očuvanje dostojanstva i časti te kuće.

„Ovo pozorište je starije od svih nas i upravo poštujući to nasleđe moramo učiniti sve što možemo da sačuvamo dostojanstvo i čast ove kuće. Lični i privatni motivi i interesi ne mogu biti značajniji od razloga zbog kojih ova kuća postoji!”, naglasio je Goncić, donedavni predsednik Upravnog odbora NP, koji je na mestu upravnika zamenio Ivanu Vujić, smenjenu usred mandata bez zvaničnog obrazloženja.

Goncić je poručio i da zadatak NP kao “najvećeg nacionalnog teatra” jeste da čuva “sećanje na tradiciju, njene temelje”, a izazov da tu tradiciju pretvori “i u nešto novo, nešto moderno što će se obraćati mladoj, današnjoj publici”, prenosi Seecult.

“Dan Narodnog pozorišta je trenutak kada se sećamo, ali i napredujemo i uzdižemo. Dan kada smo ponizni, ali i ponosni što smo u Narodnom pozorištu”, naveo je Goncić, podsetivši i da je NP preživelo “brojne dramatične trenutke, ratove, politička previranja, revolucije”.

“Preživelo je pre svega zahvaljujući kolegama umetnicima, tehnici i svim zaposlenima, ali i vernoj publici, a sada se kao i čitav svet nalazi pred novim pandemijskim izazovom. Verujem da ćemo i ovog puta zajedno savladati sve prepreke, opstati u novom vremenu i nastaviti da živimo i budemo relevantna tačka našeg kulturnog života i stvaralaštva”, poručio je Goncić, na čiji su poziv prisutni odali minutom ćutanja počast umetnicima i članovima NP koji su preminuli u proteklih godinu dana.

 

Nagrada Krstoviću

Izvor : Miodrag Miki Krstović dobitnik nagrade Raša Plaović za sezonu 2020/2021 Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dan Narodnog pozorišta obeležen je i svečanim uručenjem godišnjih nagrada tog teatra, kao i nagrade “Raša Plaović” za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2020/2021, koju je dobio Miodrag Miki Krstović – za ulogu Miloša u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta “Cement Beograd”, u režiji Sebastijana Horvata.

Žiri na čelu sa pozorišnom kritičarkom Draganom Bošković istakao je “svedenost, istinitost, tačnost i autentičnost glumačkih sredstava, kojima Miodrag Miki Krstović lagano gradi svog Miloša”.

“U duodrami, koja čini drugi deo predstave, u plemenitoj igri sa partnerkom, Milenom Zupančič, Miodrag Miki Krstović je neponovljivo oživeo kako kraj razumnog života svog junaka, Miloša, tako i kraj istorije, civilizacije, evolucije, koja je usavršila ljudsko biće da se govorom ispoljava, svodeći ga na splet nerava, u kojima živi emocija, prepoznata, a neuhvatljiva”, istaknuto je, između ostalog, u obrazloženju žirija, koje je pročitala Dragana Bošković.

Krstović je u dosadašnjem glumačkom radu, kako je podsetio žiri, često igrao junake koji mu najviše “leže” – ljude s viškom duše, što postaje njihova priroda, ne uvek pravilno shvaćena.

“U tom svom umeću, Krstović je, u predstavi ‘Cement’, otišao najdalje, tamo gde ga vrlo malo umetnika glume može stići, gde između scene i gledališta nema više nikakve distance, gde se zaboravlja ko je na sceni, a ko u gledalištu. I sve to gotovo nevidljivo i nečujno. Neuhvatljivo. Vrhunski”, istakao je žiri, koji je jednoglasno odlučio o dobitniku nagrade “Raša Plaović”, a uz Draganu Knežević, činili su ga i glumica Dragana Varagić, rediteljka Đurđa Tešić, dramaturg Željko Hubač i glumac Branislav Tomašević.

Primajući nagradu, Krstović je uz osmeh primetio da će mu sada biti teže da igra ovu ulogu Miloša, imajuću u vidu visoke ocene koje treba da opravda.

Prema odluci Upravnog odbora NP, nagradu za najbolju predstavu u okviru repertoara tog teatra – među devet dramskih, operskih i baletskih premijera, dobila je predstava “Vuci i ovce” Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina.

Za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja nagrađeni su glumci Olga Odanović, Aleksandar Đurica i Nikola Vujović, kao i baletski igrači i koreografi Sanja Ninković, Igor Pastor i Dejan Kolarov.

Plaketu povodom značajnih aktivnosti u radu NP dobili su direktor Baleta Konstantin Kostjukov, koji je istakao značaj timskog rada umetnika sa svim kolegama koji rade iza kulisa.

Plaketa je dodeljena i Muzeju grada Beograda, čija je direktorka Jelena Medaković izrazila nadu u nastavak dobre saradnje dve ustanove kulture.

Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika, dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu NP, dobili su: Olga Odanović, Miloš Dujaković, Jasmina Trumbetaš Petrović, Vera Čukić, Ašhen Ataljanc, Borislav Balać, Slavko Stanković i Tanasije Uzunović.

Na svečanosti je uručen i veći broj drugih priznanja i javnih pohvala zaposlenima u svim sektorima NP.

Dan Narodnog pozorišta, 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice tog teatra. Tog datuma, po novom kalendaru, 1868. godine održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta – “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka u gostionici “Kod engleske kraljice”. Prva predstava u novoj zgradi, “Posmrtna slava kneza Mihaila” Đorđa Maletića, izvedena je 30. oktobra 1869. godine.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*