Grad Bijeljina među prvima uvodi ČetBot aplikaciju

Grad Bijeljina će među prvima u Republici Srpskoj i BiH uvesti ČetBot (ChatBot) aplikaciju za usluge koja će omogućiti veću transparentnost javne uprave i dostupnost informacija građanima 24 časa dnevno putem automatizovanih poruka koje će pružati virtuelni asistent.

 

Sporazum o saradnji u okviru projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem ČetBot aplikacije“ je u ime Grada Bijeljina u Beogradu potpisao zamjenik gradonačelnika Predrag Jović, istakavši da će lokalna uprava na ovaj način biti efikasnija i pristupačnija.

 

– Učestvovanjem u projektu, Bijeljina se pridružuje velikim evropskim i svjetskim gradovima koji su uvidjeli značaj primjene vještačke inteligencije za pružanje raznovrsnih informacija – turističkih, komunalnih, administrativnih i sličnih,  što pokazuje da je spektar mogućnosti korištenja ČetBota veliki – naveo je Jović.

 

Građani će ČetBot-u moći da pristupe putem mobilnog telefona ili kompjutera, bez instaliranja dodatnih aplikacija, a Grad će tako stanovnicima pružiti niz relevantnih informacija, kao što su podaci o komunalnim uslugama, lokalnim podsticajima za poslovanje, dostupnim poslovnim objektima, poslovnim događajima, poručivanju dokumenata i slično.

 

Tokom pripremne faze projekta biće obučena dva službenika Gradske uprave za kreiranje scenarija za ČetBot i u planu je da ovaj elektronski sistem bude u funkciji do juna 2022. godine.

 

Osim Bijeljine, u Srpskoj će vještačka inteligencija u vidu ČetBota biti razvijena u opštini Laktaši, a partneri u okviru projekta koji sprovodi njemački GIZ, su firme „Saga NFG“ iz Banjaluke, „Saga“ iz Beograda“, NALED i Privredna komora Republike Srpske.

 

Očekivani rezultati projekta, u kojem Grad Bijeljina učestvuje zahvaljujući dobijenom sertifikatu za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC – Business Friendly Certification South East Europe), su povećana transparentnost javne uprave, postizanje veće svijesti javnih i privatnih subjekata o koristima digitalnog pružanja gradskih i opštinskih usluga i poboljšanje interakcije institucija sa njihovim građanima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*