Građevinski fakultet u Beogradu obeležio 175 godina postojanja

Svečanom akademijom u Kombank dvorani u Beogradu juče je održana centralna proslava Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom obeležavanja 175 godina postojanja.

Reč je o jednoj od najstarijih visokoobrazovnih ustanova u ovom delu Evrope, čija su 24 profesora birana za članove SANU i drugih inostranih akademija.

„Najveća vrednost Građevinskog fakulteta su ljudi – generacije nastavnika, saradnika i studenata koje su sagradile ovu tradiciju dugu 175 godina i iznedrile preko 13.500 inženjera građevinarstva i geodezije. Oni su prepoznati po znanju i spremnosti da reše i najsloženije probleme, kako u prestižnim projektnim biroima ili na gradilištima najsloženijih objekata, tako i na najpoznatijim svetskim univerzitetima. Fakultet je danas posvećen očuvanju kvaliteta nastavnog procesa u uslovima pandemije, inoviranju nastavnih planova u skladu s razvojem novih materijala i tehnologija, vodeći računa o efikasnosti studija i potrebama novih generacija studenata”, istakao je profesor dr Vladan Kuzmanović, dekan fakulteta.

Čuvena Indžinirska škola, osnovana 1846. godine pri Liceju u Beogradu, kamen je temeljac i preteča današnjeg Građevinskog fakulteta. Sledili su je Tehničko odjelenije nauka pri Liceju (1853–1863), Tehnički fakultet pri Velikoj školi (1863–1905) i Tehnički fakultet pri Univerzitetu u Beogradu (1905–1948), da bi od 1948. godine Građevinski fakultet postao samostalan, s dva odseka: građevinarstvo i geodezija.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*