Grajf: Jasenovac je balkanski Aušvic

РТВ (Јарослав Пап)
BEOGRAD –

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca, njihove sličnosti i razlike, zaključio je da je „Jasenovac balkanski Aušvic“, što je i naslov njegove monografije koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik, pišu „Večernje novosti“.

„Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slični, ali i koliko se razlikuju“, rekao je Grajf u intervjuu za „Novosti“.

RTV (Jaroslav Pap)

Prema njegovim rečima, razlika između Aušvica i Jasenovca bila je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žžrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu žželeli da im žžrtve budu pred ocima.

„Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji uzdah. Uživali su u ubijanju. Obožavali su smrt“, rekao je Grajf.

U svojoj studiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana Grajf je opisao pedeset sedam ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

„Uz poklič ‘Za dom spremni’, ustaše su svoje žžrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom… Dečje glave razbijali su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi“, naveo je Grajf.

Ocenio je da su ustaše očgledno žželele da nadmaše zločine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele, ali, kako je istakao, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao.

„Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin“, istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*