Grčka dobila prvu predsednicu države

Foto: Pixabay

Grčka je dobila prvu ženu predsednika države, Katerinu Sakelaropulu, koja je poznata kao nepokolebljiva aktivistkinja za ljudska i manjinska prava i zaštitu životne okoline.

Predlog premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, političara desnog centra, da za funkciju predsednika predloži progresivnu pravnicu Katerinu Sakelaropulu ocenjen ja kao potez bez presedana u grčkoj političkoj istoriji.
Foto: Pixabay
Analitičari smatraju da je odluka premijera pre bila simbolički nego politički čin, jer je na inače oštro podeljenu grčku političku scenu uveo kandidatkinju koja bi trebalo da bude faktor kohezije u funkciji nacionalnog jedinstva i progresa.
Novost o novoj predsednici, progresivnoj aktivistkinji, pravnici školovanoj u Francuskoj, izazvala je uzdržanost u jednom delu političke javnosti, uključujući i Micotakisovu konzervativnu Novu demokratiju, jer su stavovi Sakelaropulove često bili u suprotnosti sa establišmentom. Ipak, samo 24 sata nakon nominacije, opozicija je unisono najavila da će podržati Micotakisovu odluku.
Bivši premijer Aleksis Cipras opisao je Micotakisov predlog kao „akt odgovornosti“ i najavio da će njegova levičarska Siriza podržati Sakelaropulovu i glasati za nju u parlamentu. Podrška je stigla i iz stranke levog centra Kinal, pa je Sakelaropulova izabrana velikom parlamentarnom većinom sa 266 glasova od ukupno 300 poslanika, što su mnogi u Grčkoj videli kao politički blagoslov s obzirom da je za potvrdu nominacije potrebna većina od 200 glasova.
Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Atini Aristides Hacis kaže da je Katerina Sakelaropulu bila sjajan sudija i tvrdi da će ona biti sposobna da stvori konsenzus kada bude potrebno, jer je liberalna u najširem značenju reči i stranački neutralna.
„Ona je veoma važna za grčku politiku, ali najvažnije je da je ona plemenita osoba koja ima snažan osećaj empatije i odličnu moć zapažanja. Smatram da će ona imati podršku od blizu 90 odsto Grka i to je bez presedana u grčkoj politici. Prva žena predsednik, širok politički konsenzus, ovo je veoma značajan trenutak u grčkoj političkoj istoriji“, zaključio je profesor Hacis.
Nova predsednica Grčke bila je doskora predsednica Državnog saveta, najvišeg pravnog tela u Grčkoj. U Francuskoj je školovana za eksperta ustavnog prava i za zaštitu životne okoline.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*