Grenel: Nije odlučeno da li će Tramp lično učestvovati u dijalogu

epa08460193 (FILE) - US ambassador to Germany Richard Grenell gestures during the press conference with Serbian President Aleksandar Vucic (not pictured) in Belgrade, Serbia, 24 January 2020 (reissued 02 June 2020) German media reports on 02 June 2020 state Richard Grenell has resigned from his post after some two years in Germany. Grenell's post will be temporarily taken over by his deputy, Robin Quinville. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
VAŠINGTON –

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel izjavio je sinoć da zasad nije odlučeno da li će predsednik Donald Tramp lično učestvovati na sastancima sa delegacijama Beograda i Prištine u Vašingtonu, u četvrtak ili petak ove sedmice.

„Predsednik Tramp je već deo ovih razgovora, upravo s njim sam razgovarao o ovome“, a da li će učestvovati lično na sastancima u četvrtak ili petak „još nije odlučeno“, rekao je Grenel u telefonskom brifingu sa predstavnicima albanskih medija, Vašington posta i agencije Tanjug.

ricard, grenel, diplomatija, sad

Na pitanje da precizira šta je američki predsednik mislio kada je u pismu upućenom predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma „koji će balansirati interese Kosova i Srbije“, Grenel je odgovorio:

„Odgovor na ovo pitanje zavisi od obe strane. Oni bi trebalo da potpišu nešto što smatraju da je fer i, iskoristiću reč, izbalansirano. Ako strane smatraju da je nešto izbalansirano, ako smatraju da dobijaju nešto i da je to nešto više od onoga što daju i smatraju da je dobar sporazum, onda bi trebalo da potpišu. Mi nećemo imati tajni sporazum. Mi nemamo tajne zahteve. Bukvalno sve zavisi od strana u pregovorima“.

Upitan da li će koordinisati pitanje dijaloga sa Evropskom unijom, imajući u vidu da EU takođe ima plan koji je fokusiran na ekonomski razvoj i boljitak građana obe strane, Grenel je kazao da oni već koordinišu sa EU i da će to tako i nastaviti.

„Ja sam već imao bliske koordinacije sa Francuskom, ali i sa drugim Evropljanima. Mi imamo blisku koordinaciju sa Evropljanima i oni znaju naš plan i podržavaju ga“, istakao je Grenel, i dodao:

„Ja ću samo reći da su pitanja učlanjenja u EU politička pitanja, koja su odgovornost Evropljana, a mi radimo ono što možemo, kada nas pitaju, da ih podržimo“.

IZVOR:RTV

 

FOTO:EPA-EFE (Andrej Cukic)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*