Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta

MOD

BEOGRAD: U okviru modernizacije Kopnene vojske posebna pažnja posvećena je modernizaciji tenka M-84, sredstvu koje je najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

MOD

Tehnički remontni zavod Čačak je nosilac modernizacije ovog tenka, a kroz taj zadatak osavremenjuje i svoje kapacitete i opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji projekta.

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, realizacija modernizacije odvija se u dve faze – u prvoj modernizuje devet podsistema, a u drugoj fazi još 12, čime se praktično svi vitalni podsistemi osavremenjuju novim tehnologijama.

Bazira se na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizovati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima.

Prilikom definisanja idejnog rešenja, kako je ukazano, težilo se sistemskom rešenju s primenom što većeg učešća sklopova i delova koji se nalaze u sredstvima usvojenim u naoružanju i vojnoj opremi ili su u fazi verifikacionih ispitivanja i usvajanja, sa što manjim doradama na sredstvu i što većoj kompatibilnosti i zamenljivosti delova, prihvatljivoj ceni, minimalnim investicijama i maksimalnoj pogodnosti za održavanje.

Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine.

Ministarstvo odbrane podseća da su na tenkovima proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni jači motori, te da su primenjena poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1.

S obzirom da od 1991. godine ništa nije rađeno po pitanju modernizacije tenka M-84, ovo je veliki uspeh i ogroman iskorak u opremanju oklopnih jedinica i Kopnene vojske u celini, napominje se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*