Greškom osuđeni Amerikanci posle 36 godina pušteni na slobodu

AFP Majka je sačekala Čestnata na slobodi
                                                                                                            AFP
                                                                         Majka je sačekala Čestnata na slobodi

Trojica muškaraca koji su pogrešno osuđeni za ubistvo u američkoj saveznoj državi Merilend posle 36 godina provedenih u zatvoru izašli su na slobodu.

Alfred Čestnat, Endru Stjuart i Rensom Votkins osuđeni su na doživotne robije 1984. zbog ubistva četrnaestogodišnjeg dečaka.

Oslobođeni su u ponedeljak pošto je sudija u Baltimoru završio reviziju njihovog slučaja.

Suđenje je ponovo počelo ove godine kada je Čestnat poslao pismo baltimorskoj Jedinici za integritet osuđenika.

Uvrstio je i dokaze koji nisu bili poznati ranije.

Čestnat, Stjuart i Votkins su kao tinejdžeri uhapšeni novembra 1983. posle smrti Duita Daketa, koji je upucan u vrat na putu do škole, a tom prilikom mu je ukradena i jakna.

Duitova smrt izazvala je ogromnu medijsku pažnju. To je bila prva smrtonsona pucnjava u javnoj školi u Baltimoru.

„Ova tri čoveka su osuđena kao deca, zašto što su policija i tužilaštvo pogrešno postupali“, rekla je državna tužiteljka Merilin Mozbi, posle njihovog izlaska na slobodu.

U izjavi njenog kabineta navodi se da su „detektivi označili trojicu 16-godišnjaka i izgradili slučaj na osnovu svedočenja drugih tinejdžera, koja su dobijena uz prinudu“.

Tužioci su saopštili da je policija tokom prvobitne istrage ignorisala tvrdnje više svedoka koji su drugu osobu označavali kao ubicu, kao i da je ovu trojicu bilo nemoguće identifikovati na osnovu foto robota.

Svi svedoci sa suđenja su sada javno opozvali svoje tvrdnje, kaže Mozbi.

„Ne mislim da je ovo danas pobeda, to je tragedija. I mi treba da priznamo našu odgovornost za to“, rekla je.

Drugi osumnjičeni preminuo je 2002. godine.

Dokumente ovog predmeta sudija je prethodno zapečatio, ali je Čestnat prošle godine uputio zahtev da se otvore u skladu sa javnim interesom.

Na konferenciji za medije Votkins je rekao da „ovo nikada nije trebalo da se desi“.

„Ova borba nije gotova. Čućete nas ponovo“, rekao je.

Mozbi je, takođe, najavila da će pokrenuti novi program koji bi trebalo da omogući ljudima da se po izlasku na slobodu lakše vrate u društvo – projekat uključuje podršku u obrazovanju i mentalnom zdravlju.

Država Merilend nema pravnu regulativu koja se bavi pogrešno osuđenim pojedincima, dodala je, te će se potruditi da se i to promeni.

Po trenutnim zakonima nadležni imaju mogućnost da im plate odštetu.

U oktoboru su nadležno odlučili da oko devet miliona dolara isplate petorici osuđenika, koji su decenijama greškom bili iza rešetaka.

Volter Lomaks – koji je bio osuđen na 38 godina robije zbog ubistva – dobio je tri miliona, najveću isplatu koju je ova država u istoriji isplatile pogrešno osuđenom.


Preinačene osude u Americi

  • Petoro tinejdžera iz Central parka su osuđeni za silovanje i pokušaj ubistva žene koja je džogirala po ovom njujorškom parku 1989. godine – u slučaju koji je bio vrlo popularan u medijima.
  • Robert Džound je pušten na slobodu 2015. pošto je u Nju Orleansu odslužio 23 godine zatvora za zločine uključujući i ubistvo britanskog turiste, kada je utvrđeno da je to krivično delo počinio drugi čovek.
  • Ričard Filips oslobođen je u Detroitu 2018. posle 45 godina koje je proveo u zatvoru za ubistvo koje nije izvršio. Dobio je odštetu od milion i po dolara, a zarađuje i od prodaje umetničkih dela – nastavio je da slika i na slobodi.

IZVOR:BBCNEWS-DANAS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*