Hitlerova rodna kuća postaće policijska stanica

Foto: EPA-EFE-NATIONAL DIGITAL ARCHIVE POLAND

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Braunauu na severu Austrije biće pretvorena u policijsku stanicu, saopštilo je danas austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle više godina spora sa porodicom koja je vlasnik zgrade.

Foto: EPA-EFE-NATIONAL DIGITAL ARCHIVE POLAND

Austrijska vlada želi da spreči da kuća gde je rodjen Hitler 20. aprila 1889. ne postane mesto hodočašća. Medjutim tek ove godine se završila pravna bitka o iznosu naknade za prodicu Pomer koja je vlasnik te kuće gotovo jedan vek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će sada tražiti arhitektonske projekte za pretvaranje kuće u policijsku stanicu.

„Buduća policijska upotreba treba jasno da pokaže da ta zgrada nikad neće biti mesto komemoracije nacizma“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn u saopštenju.

Arhitektonski konkurs biće objavljen na evropskom nivou u novembru, a među članovima žirija biće jedan predstavnik grada. Odluka će biti doneta početkom 2020.

Najviša austrijska pravna instanca je ove godine odredila 810.000 evra nadoknade porodici Pomer koja je iznajmljivala zgradu od 800 kvadratnih metara Ministarstvu unutrašnjih poslova od 1970-ih. Zgrada je korišćena kao centar za hendikepirane osobe.

Medjutim 2011. je porodica koja je vlasnik kuće odbila da finansira radove na njenoj obnovi i odbila da proda kuću koja je ostala prazna.

Iako je Adolf Hitler u toj kući proveo samo kratko vreme ona nastavlja da privlači pristalice nacizma iz celog sveta. Antifašisti organizuju skupove ispred te kuće svake godine na Hitlerov rođendan.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*