Hrvatska: Epidemija gripa – 3.000 obolelih

Илустрација (pixabay.com)
ZAGREB –

Epidemija gripa tipa A H1N1 u Hrvatskoj je na uzlaznoj putanji, a virusolog Vladimir Draženović kaže da se može reći da je stvarni broj obolelih dostigao 3.000, među kojima ima i novorođene dece, piše zagrebački Jutarnji list.

Ilustracija (pixabay.com)

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 obolelih i svi imaju grip tipa A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izolovan, nazvan „svinjski grip“.

Draženović, iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je da se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

„S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka obolelih već oko tri hiljade. Uz visok intenzitet veliki je i broj komplikacija“, kaže Draženović.

Dodaje da je od ukupnog broja čak deset posto obolelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Takođe, kaže Draženović, neobično je što je obolelo i desetak novorođene dece.

„Dobijamo uputstva iz Evrope s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je takođe neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripa koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja obolelih, ali i smrtnih ishoda“, rekao je Draženović.

Naravno, oboleli su uglavnom populacija koja se nije vakcinisala.

„Imamo jedan slučaj, osobe koja se vakcinisala i dobila grip, a uzročno-posledično i upalu moždane kore. Ali ta osoba se vakcinisala samo tri dana ranije, tako da cepivo još nije počelo da deluje“, rekao je Draženović.

Dodao je da je potrebno da prođe oko dve sedmice od vakcinacije protiv gripa da bi se moglo reći da je ona imala učinak.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*